icon

Bouwfraude afhankelijk van overheid?

In de bouwfraude zaken is het niet alleen de NMa die actie onderneemt. Ook een groep van zeventig gemeenten, verenigd in de stichting 'Regres', is bezig om de schade door de bouwfraude via de rechter te verhalen.

Maar wat schetst hun verbazing? De NMa heeft de frauderende bouwbedrijven een boeteverlaging in het vooruitzicht gesteld, onder de voorwaarde dat de bouwers een schikking treffen met rijk, provincies, waterschappen en gemeenten. Voor de procederende gemeenten kwam dit als een verrassing. Bovendien moet de schikking op 15 februari a.s. rond zijn.

Tot nu toe heeft de NMa de bouwbedrijven boetes opgelegd van 245 miljoen euro vanwege ongeoorloofd vooroverleg en prijsopdrijving. Komt er een schikking met de diverse overheden, dan verlaagt de NMa de boetes met tientallen procenten.

Naar verluidt hebben tot nu toe zes bouwbedrijven 20 miljoen euro in een schikkingsfonds gestopt. De ministeries van VROM, Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken willen alleen schikken als er een substantieel bedrag te verdelen is. De stichting Regres sluit zich hierbij aan. Geen van hen wil zeggen wat onder 'substantieel' verstaan wordt.

Vooralsnog is het afwachten of zich nog meer bouwbedrijven melden voor de schikking. En dan ligt hun (boete)lot in handen van de overheid.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bouwfraude afhankelijk van overheid?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief