Praktijkgebieden: Vennootschapsrecht
Soms kunnen verschillende vrijheden met elkaar in botsing komen. Welk van de vrijheden moet prevaleren? Uiteindelijk zal de rechter dit moeten bepalen.Zo ook in het Schmidberger-arrest, van het Europese Hof van Justitie. In deze casus had de transportondernemer Schmidberger een schadevergoedingsprocedure aangespannen tegen de Oostenrijkse overheid, wegens een wegblokkade door demonstranten. Een milieubeweging had de Brenner-weg geblokkeerd, waardoor een aantal vrachtwagens van Schmidberger 30 uur stilstonden. Schmidberger was van mening dat de Oostenrijkse overheid de blokkade had moeten opheffen. Immers, aldus Schmidberger, er bestaat zoiets als het vrij verkeer van goederen, een van de (economische) “grondrechten” in de Europese Unie. De vraag werd vervolgens aan het Hof voorgelegd: prevaleert het recht op demonstratie (vrijheid van meningsuiting), of het recht op vrij verkeer van goederen?Het Hof heeft geoordeeld dat de overheid in beginsel belemmeringen door particulieren van het vrije verkeer van goederen moet tegengaan, tenzij een bijzondere rechtvaardiging bestaat om niet in te grijpen. Bijvoorbeeld als het doel van de demonstratie legitiem is (een schoner milieu), en de demonstranten een niet al te beperkende weg hebben gekozen (die 30 uur durende blokkade viel, volgens het Hof, wel mee). Gezien de specifieke omstandigheden van het geval, oordeelde het Hof dat de Oostenrijkse overheid terecht had geoordeeld dat de vrijheid van betoging voorging op het vrije verkeer van goederen.
Omdat dit arrest nogal casuistisch is, en weinig handleiding biedt voor de dagelijkse praktijk, heeft de Interdepartementale Commissie Europees Recht (ICER) een advies gepubliceerd voor overheden (en particulieren) hoe om te gaan met verkeersblokkades door demonstranten. Zelfs lokale demonstraties kunnen al een beperking inhouden van het (europese) vrij verkeer van goederen.Zo is het opwerpen van een blokkade om alleen bepaalde goederen te weren (bijvoorbeeld wijn uit Frankrijk) niet toegestaan. Verder moeten de schaal en de frequentie van de betoging beperkt blijven, wil het vrij verkeer van goederen legitiem het onderspit delven. En voorts moet de overheid de Europese Commissie en andere lidstaten waarschuwen. Tot slot moet de overheid de belemmeringen “verzachten”, door bijvoorbeeld tijdig verkeersomleidingen te plannen, en weggebruikers in te lichten. Dit advies biedt zo een redelijk bruikbaar richtsnoer voor wat particulieren (en overheden) kunnen verwachten. Het recht om te demonstreren gaat in ieder geval niet zomaar voor.
Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.