icon

ING Bank tussen wal en schip bij onderhandse verkoop

De vreugde van de banken over een behulpzame Hoge Raad was van korte duur. Konden wij op 19 november melden dat onze hoogste rechter het “beslag op kredietruimte” naar het rijk der fabelen had verwezen, nu heeft drie weken later een andere kamer van hetzelfde rechtscollege een vlotte afwikkeling van hypotheken hardhandig afgestraft.

Het komt zo vaak voor: als iemand teveel moeite heeft met het afbetalen van z'n hypotheek, laat de bank hem het huis onderhands verkopen, op voorwaarde dat de notaris de betaalde koopsom rechtstreeks aan de bank overmaakt. In 1994 wikkelde ING Bank op die manier enkele hypotheken af, waarna de bankklant (toch nog) failliet ging. De curator vorderde het geld terug van ING, omdat de notaris het geld – geheel volgens afspraak – had overgemaakt op een ING-rekening die geblokkeerd was, maar wel op naam stond van die klant.
Daardoor kwam het geld toch toe aan de klant, en op het moment van de bijschrijving bestond er al geen hypotheek meer. Als de bank het faillissement kon zien aankomen mocht zij het geld niet voor zichzelf houden, maar moest het ten goede komen aan alle schuldeisers. Vonden ook de rechters. De bank betoogde dat een klant toch ook in het zicht van faillissement op deze wijze z'n hypotheek moet kunnen aflossen, maar tevergeefs…

De Hoge Raad zegt dat de bank de verkoopopbrengst aan zich had kunnen laten verpanden, of “rechtstreeks aan zichzelf” kon laten overmaken.
Dit suggereert dat banken het probleem kunnen voorkomen door aan de notaris een rekening op te geven die niet op naam van de klant staat. Maar dan zal het bedrag vervolgens toch ook aan de klant gecrediteerd moeten worden, en kan op het eerste gezicht dezelfde redenering worden toegepast waarmee men de ING nu heeft laten zakken. De banken moeten zich dus voortaan wel twee keer bedenken voordat ze meewerken aan onderhandse verkoop van hun hypothecaire onderpand.


George Offerhaus is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
ING Bank tussen wal en schip bij onderhandse verkoop

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief