icon

Coördinatie zaken aandelenlease

Volgens de wekelijkse publicatie van de Orde van Advocaten, heeft de Raad voor de Rechtspraak nieuwe maatregelen aangekondigd met betrekking tot de coördinatie van zaken in de legiolease affaire. De website van de Raad voor de Rechtspraak bevestigt dat maatregelen worden genomen.
Bij een inventarisatie van legiolease zaken deze zomer is gebleken dat ongeveer 1400 aandelenlease zaken zijn aangespannen. Veel van deze zaken vertonen onderlinge gelijkenis. De Raad voor de Rechtspraak heeft nu per ressort een verantwoordelijke aangesteld die de zaken moet coördineren. Verder is of wordt er een database aangelegd waartoe alle rechters in het land toegang hebben.
De Orde van Advocaten meldt verder dat de coördinirende rechters zaken die zich lenen voor hoger beroep of cassatie, zullen voordragen voor versnelde behandeling. De website van de Raad voor rechtsbijstand vermeldt deze maatregel echter niet.
Normaal gesproken wordt cassatie ingesteld door een van de partijen bij een procedure. Dat hoeft echter niet: ook de procureur-generaal bij de Hoge Raad kan cassatie instellen “in het belang der wet”. De procureur-generaal kan dit cassatieberoep alleen instellen als er essentiële rechtsvragen in het geding zijn en de rechtseenheid vraagt om een eenduidige beantwoording van deze rechtvragen. Het lijkt ons dat bijvoorbeeld de vraag of een aandelenlease kwalificeert als huurkoop wel kan worden bestempeld als een dergelijke rechtsvraag. Wij kunnen ons voorstellen dat de procureur-generaal in de toekomst wel een cassatie “in het belang der wet” zal instellen in een daartoe geschikte aandelenlease zaak. Wellicht dat daarvoor geschikt is de zaak in Arnhem waarover wij eerder schreven in de entry d.d. 15 juli 2004.
Normaal gesproken wordt cassatie pas ingesteld na de uitspraak in hoger beroep. De partijen bij een geding hebben echter de mogelijkheid om sprongcassatie in te stellen. Dat wil zeggen dat partijen het hoger beroep overslaan en hun zaak direct voorleggen aan de Hoge Raad. De procureur-generaal kan niet sprongcassatie instellen. Voordat de Hoge Raad zich dus uitlaat over de aandelenlease, moet dus eerst een geschikte zaak in hoger beroep zijn behandeld.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Coördinatie zaken aandelenlease

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief