Praktijkgebieden: Arbeidsrecht
Wanneer een bedrijf een opdracht aan een zelfstandig ondernemer geeft en die ondernemer daarvoor een declaratie stuurt, bestaat het gevaar dat de relatie door de fiscus en het UWV toch als een arbeidsovereenkomst wordt gezien. Gevolg daarvan is dat de opdrachtgever plotseling werkgever is, en alsnog een aanslag krijgt voor loonbelasting en premies (die dan bovendien niet op de opdrachtnemer/werknemer zijn te verhalen), met een boete omdat hij niet heeft ingehouden en afgedragen.Omdat dit een beletsel kan vormen om overeenkomsten aan te gaan en omdat opdrachtgevers (en -nemers) graag vooraf zekerheid wilden, is de Verklaring Arbeidsrelatie (kortweg VAR) in het leven geroepen. Met een VAR verklaart de belastingdienst dat iemand een zelfstandig ondernemer is, en dat een opdracht aan hem niet als dienstverband zal worden beschouwd. (De naam is dus wat ongelukkig, het is een verklaring geen arbeidsrelatie, maar dat terzijde.)
Dit klinkt echter mooier dan het is. De zelfstandige moet bij het aanvragen van een VAR opgave doen van het soort werk, het aantal opdrachtgevers enzovoorts; als in de praktijk de omstandigheden anders blijken (het werk wordt iets anders, er vallen opdrachtgevers af) dan kan de fiscus alsnog de relatie als arbeidsovereenkomst aanmerken. De VAR geeft dus geen zekerheid dat er geen naheffing (en boete) komt.
Die zekerheid komt er nu wel, en al per 1 januari 2005. Minister De Geus en de Tweede Kamer hebben daarover overeenstemming bereikt. Als de Belastingdienst een VAR afgeeft staat daarmee straks vast dat een relatie met die zelfstandige niet als arbeidsrelatie wordt aangemerkt. De VAR zal een geldigheidsduur van een jaar hebben; als voor 1 november van het jaar een opdracht is gegeven die in het volgende jaar doorloopt, blijft de VAR voor die opdracht gelden (mits die opdracht niet langer loopt dan een jaar).Om – aanzienlijke – financiële risico's te voorkomen is het dus van belang zeker te stellen dat een potentiële opdrachtnemer een VAR heeft. Dit geldt uiteraard niet voor die opdrachtnemers met wie de relatie zeker niet als arbeidsovereenkomst zal worden aangemerkt (zoals de relatie met uw advocaat), maar voor alle andere relaties moet dit wel. Het is daarnaast van belang dat de VAR er is voor de overeenkomst wordt gesloten.
De VAR heeft alleen betrekking op de verhouding met de fiscus en het UWV. Of de relatie tussen twee partijen ook voor hen als een arbeidsovereenkomst geldt is een ander verhaal. Het één staat echter niet los van het ander, en de VAR kan (hoewel hij daar niet voor bedoeld is) ook een rol spelen als de opdrachtnemer stelt dat hij een arbeidsovereenkomst heeft met de opdrachtgever. Als de opdrachtnemer een VAR heeft, zal de kans kleiner zijn dat de onderlinge relatie ook als arbeidsovereenkomst wordt aangemerkt. Ook daarom is de VAR belangrijk – net als het contract en de voorwaarden op grond waarvan de relatie wordt aangegaan.
De nieuwe werking van de VAR is in elk geval een grote verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Het gevaar is echter niet denkbeeldig dat nu de VAR zoveel meer zekerheid geeft, aan het ontbreken van een VAR ook een groter gewicht wordt toegekend. Dat zou op zich niet moeten, maar ondernemers doen er verstandig aan dit risico uit te sluiten. Vanaf 1 januari 2005 kan dat!
Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.