icon

Nieuwe richtlijnen voor de jaarverslaggeving

De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) heeft gisteren haar nieuwe richtlijnen gepresenteerd voor de jaarverslaggeving vanaf 2005.
De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de huidige richtlijnen gelden voor de middelgrote ondernemingen. Deze ondernemingen hebben een omzet van tussen de (ruim) € 6 en € 250 miljoen en hebben 50 tot 250 werknemers. De RJ is van mening dat de huidige richtlijnen voor deze categorie ondernemingen te veel zijn gericht op beursgenoteerde vennootschappen. Daarom wordt de middelgrote ondernemingen vanaf 2005 een aantal vrijstellingen verleend. Deze vrijstellingen hebben met name betrekking op de presentatie en de toelichting van de jaarverslagen, en minder op de “inhoudelijke” kant van de jaarverslagen, zoals de waardering. Zo zijn de middelgrote ondernemingen straks vrijgesteld van het opstellen van een overzicht van het totaalresultaat van de rechtspersoon, hoeven bepaalde fiscale aspecten niet toegelicht te worden, en verandert de verslaglegging omtrent buitenlandse dochters.
Daarnaast geldt er ook een verzwaring voor de middelgrote ondernemingen: per 2005 moet een kasstroomoverzicht worden opgenomen. Deze eis gold al voor de grote ondernemingen. Voor deze laatste categorie zijn een aantal kleinere wijzigingen geïntroduceerd.

De richtlijnen van de RJ gelden voor ondernemingen die hun jaarrekening niet conform de internationale verslaggevingsregels (IFRS) moeten of willen opstellen. De nieuwe richtlijnen zijn te bestellen via de website van de RJ. De RJ zal de komende maand de reacties op de ontwerpen inventariseren, om in 2005 de definitieve tekst vast te stellen. Voor de kleine ondernemingen zal de RJ op korte termijn specifieke richtlijnen publiceren.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Nieuwe richtlijnen voor de jaarverslaggeving

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief