icon

Eén gecombineerde vergunning bij bouwprojecten

De ministerraad heeft afgelopen vrijdag 17 september ingestemd met een voorstel van minister Dekker van VROM om het bouwen makkelijker te maken. In de staatscourant van 22 september 2004, heeft de minister bekend gemaakt dat de ministerraad heeft ingestemd met een voorstel tot vereenvoudiging van de bouwregels. In de toekomst kunnen burgers en bedrijven voor het bouwen, aanleggen, oprichten, gebruiken en slopen van fysieke projecten één integrale vergunning aanvragen via één loket, de zogenaamde VROM-vergunning.
Met de aangekondigde maatregelen beoogt de minister het aantal regels en administratieve lasten te verminderen. In ieder geval zullen alle VROM-wetten onder de VROM-vergunning vallen. Bezien wordt of ook andere (provinciale en gemeentelijke) regelingen onder de VROM-vergunning kunnen worden gebracht. In 2005 wordt met alle betrokkenen gesproken en in 2006 wordt een wetsvoorstel aangekondigd. De minister verwacht (lees: hoopt) dat de nieuwe VROM-vergunning in 2007 kan worden ingevoerd. Een en ander zou moeten leiden tot een totale besparing van EUR 142,6 miljoen.
Dat er enige stroomlijning wordt gebracht in het oerwoud van de bouwregels, zullen de betrokken partijen wel toejuichen. Maar: zoals met alle mooie politieke plannen, valt nog maar te bezien wat er van terecht komt. In 2007 zijn er al weer nieuwe verkiezingen geweest, en het zou niemand verbazen als dit goede voornemen dan opeens onder in een grote la terecht is gekomen. Ondergetekende hoopt echter van harte dat het plan wordt doorgezet.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bouwrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Eén gecombineerde vergunning bij bouwprojecten

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief