icon

Schiphol naar de Beurs

Op voorstel van staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat heeft de ministerraad ingestemd om haar minderheidsaandeel in de luchthaven Schiphol te verkopen. Hiermee wordt de weg vrijgemaakt voor een beursgang van Schiphol, waardoor zij meent haar huidige positie te kunnen handhaven en uitbouwen.

De onderhavige ontwikkeling is in lijn met de internationale ontwikkelingen. In de omringende landen zijn de belangrijkste luchthavens al geprivatiseerd, zoals Frankfurt, Londen, Kopenhagen en Zurich. Het voornaamste voordeel van een beursgang is, dat daardoor ruimte verkregen wordt om geld uit de kapitaalmarkt te kunnen onttrekken, om vervolgens binnenlandse en buitenlandse investeringen te doen (bijvoorbeeld via aandelenuitgifte). Om ervoor te zorgen dat Schiphol niet bij de concurrentie achterblijft en daarmee zijn belangrijke functie voor de Nederlandse economie verliest, kiest het kabinet voor de verkoop van het minderheidsaandeel.

Wel staat voor het kabinet voorop dat Schiphol niet zomaar een bedrijf is, maar een met belangrijke publieke belangen. Om deze reden wenst de overheid haar rol als toezichthouder te behouden, zij het in een nieuwe rol. Zo komt de grond van Schiphol in handen van de overheid, en zal Schiphol een exploitatievergunning krijgen. De overheid zal voortdurend in de gaten houden hoe het staat met de luchthavencapaciteit, het financiele beheer en het investeringsbeleid.

De minister van Financiën zal op een “financieel economisch opportuun” moment een voorstel doen aan het kabinet om daadwerkelijk over te gaan tot de verkoop van het minderheidsaandeel.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Schiphol naar de Beurs

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief