Praktijkgebieden: Ondernemingsrecht
Op voorstel van staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat heeft de ministerraad ingestemd om haar minderheidsaandeel in de luchthaven Schiphol te verkopen. Hiermee wordt de weg vrijgemaakt voor een beursgang van Schiphol, waardoor zij meent haar huidige positie te kunnen handhaven en uitbouwen.
De onderhavige ontwikkeling is in lijn met de internationale ontwikkelingen. In de omringende landen zijn de belangrijkste luchthavens al geprivatiseerd, zoals Frankfurt, Londen, Kopenhagen en Zurich. Het voornaamste voordeel van een beursgang is, dat daardoor ruimte verkregen wordt om geld uit de kapitaalmarkt te kunnen onttrekken, om vervolgens binnenlandse en buitenlandse investeringen te doen (bijvoorbeeld via aandelenuitgifte). Om ervoor te zorgen dat Schiphol niet bij de concurrentie achterblijft en daarmee zijn belangrijke functie voor de Nederlandse economie verliest, kiest het kabinet voor de verkoop van het minderheidsaandeel.
Wel staat voor het kabinet voorop dat Schiphol niet zomaar een bedrijf is, maar een met belangrijke publieke belangen. Om deze reden wenst de overheid haar rol als toezichthouder te behouden, zij het in een nieuwe rol. Zo komt de grond van Schiphol in handen van de overheid, en zal Schiphol een exploitatievergunning krijgen. De overheid zal voortdurend in de gaten houden hoe het staat met de luchthavencapaciteit, het financiele beheer en het investeringsbeleid.
De minister van Financiën zal op een “financieel economisch opportuun” moment een voorstel doen aan het kabinet om daadwerkelijk over te gaan tot de verkoop van het minderheidsaandeel.
Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.