De pre-pack bij de besloten vennootschap in Nederland
De pre-pack is een bijzondere vorm van een doorstart in Nederland die is geïnspireerd op de pre-packaged administration uit het Verenigd Koninkrijk. Als een besloten vennootschap in financieel zwaar weer raakt en wordt vermoed dat een faillissement onafwendbaar is, kan de vennootschap (vaak het bestuur) een pre-pack procedure starten. Deze procedure houdt in dat een beoogd curator vóór faillissement een activatransactie voorbereid die in faillissement zal plaatsvinden.
Hoe werkt de pre-pack in Nederland?
Hoewel er in Nederland geen wettelijke grondslag bestaat voor de pre-pack procedure, staat het overgrote deel van de rechtbanken in Nederland daar welwillend tegenover. De wetgever beoogt de pre-pack spoedig een wettelijke basis te geven aan de hand van het Wetsvoorstel Wet continuïteit ondernemingen I.
In de regel verzoekt (het bestuur van) de besloten vennootschap die geconfronteerd wordt met een dreigend faillissement de rechtbank om in stilte een beoogd curator te benoemen. Een beoogd curator heeft een vergelijkbare taak met die van een curator in faillissement: hij dient de belangen van de gezamenlijke schuldeisers van de vennootschap te behartigen. De rechtbank kiest bij inwilliging van het verzoek een beoogd curator van de door haar gehanteerde curatorenlijst en stelt deze beoogd curator een termijn (vaak 11 tot 15 dagen) waarin de beoogd curator een regeling buiten faillissement of een doorstart in faillissement dient te onderzoeken. De vennootschap blijft in de periode vóór faillissement geheel beheers- en beschikkingsbevoegd waardoor de beoogd curator alleen kan handelen met toestemming van de vennootschap.
Na de voorbereiding vraagt de vennootschap het faillissement aan en legt de (beoogd) curator zijn eindverslag over aan de griffie van de rechtbank, waarna de activatransactie wordt uitgevoerd met toestemming van de rechter-commissaris.
Redenen om voor een pre-pack te kiezen
Bij een pre-pack kan de activatransactie in faillissement in een oogwenk plaatsvinden doordat deze in stilte is voorbereid. Daardoor lijkt de onderneming voor het publiek nooit failliet te zijn geweest. Dat is voordelig, want klanten en schuldeisers van de onderneming verliezen daardoor niet het vertrouwen in de onderneming. Dat resulteert in waardemaximalisatie en behoud van (een deel van) de goodwill, wat een groot voordeel is voor ondernemingen met een sterke merknaam of intellectuele eigendom. De pre-pack kost bovendien doorgaans minder geld en tijd dan een ‘normaal’ faillissement.
Wél heeft de pre-pack in de huidige vorm tot nogal wat arbeidsrechtelijke hoofdbrekens geleid ten aanzien van het leerstuk van overgang van onderneming: lange tijd is het onduidelijk geweest of werknemers nu wél of niet konden worden ontslagen bij een pre-pack. De wetgever beoogt met het Wetsvoorstel Overgang van Onderneming in Faillissement deze hoofdbrekens weg te nemen en de arbeidsrechtelijke gevolgen van de pre-pack te regelen.
Bent u benieuwd wat de pre-pack voor u kan betekenen of welke andere acties u kunt ondernemen in geval van financieel zwaar weer van de vennootschap? Neem gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag.
Deze blog is onderdeel van de blogserie: de rechtspositie van de vennootschapsorganen van de besloten vennootschap in financieel zwaar weer.