icon

Regels rondom het leggen van beslag

Op deze blog schreven wij al eerder over conservatoir beslag. Deze vorm van beslag wordt veelal ingezet voorafgaand aan het voeren van een procedure. Als je in rechte betaling van een vordering probeert af te dwingen, bestaat het risico dat de schuldenaar tijdens de procedure zijn bezittingen van de hand doet.

Om te voorkomen dat je je vordering na het verkrijgen van een toewijzend vonnis niet meer kunt incasseren, kun je voor de duur van de procedure conservatoir beslag leggen. Als bezittingen van de schuldenaar beslagen zijn, mag hij deze niet meer verkopen. Deze blijven dus behouden voor uitwinning door de schuldeiser.

Voor het leggen van conservatoir beslag is toestemming van een voorzieningenrechter nodig. Een voorzieningenrechter is een rechter die uitspraak doet in kortdurende en spoedeisende kwesties. Bij beslag is veelal sprake van spoed omdat voorkomen moet worden dat bezittingen vervreemd worden. Advocaten kunnen toestemming vragen door een beslagrekest in te dienen. Veelal wordt door de voorzieningenrechter binnen 24 uur op een dergelijk verzoek beslist. Met de toestemming van de voorzieningenrechter kan een deurwaarder vervolgens beslag leggen.

Bijna alle bezittingen zijn vatbaar voor beslag. Bekend zijn beslag op loon of op een onroerende zaak, zoals een woning. Ook is het mogelijk om beslag te leggen op vorderingen die jouw schuldenaar heeft op derden of inboedelgoederen. Voor al deze verschillende soorten conservatoire beslagen geeft de beslagsyllabus richtlijnen.

In de beslagsyllabus worden bijvoorbeeld de wettelijke vereisten voor het leggen van een bepaald beslag nog eens herhaald. Daarnaast is beleid van de rechtbanken opgenomen. Ook is duidelijk opgenomen welke informatie advocaten in het beslagrekest moeten opnemen. De beslagsyllabus geeft dus een overzichtelijk beeld van de vereisten voor het leggen van beslag. Dit maakt de beslagsyllabus een belangrijk naslagwerk voor iedereen die te maken heeft met het leggen van conservatoir beslag.

Vorige maand is wederom een nieuwe beslagsyllabus verschenen. Dit document kunt u hier vinden. In de nieuwe beslagsyllabus zijn geen wezenlijke wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de voorgaande versie.

Als u een onbetaalde vordering heeft, kan het nuttig zijn contact met ons op te nemen. Wij hebben ruime ervaring met het incasseren van vorderingen en het leggen van beslag en zijn u graag van dienst.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Regels rondom het leggen van beslag

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief