icon

Aanbestedingsregels voor opdracht onder de Europese drempelwaarden

Indien uw organisatie kwalificeert als aanbestedende dienst, betekent dit dat opdrachten boven de Europese drempelbedragen moeten worden aanbesteed. Het toe te passen drempelbedrag hangt af het type aanbestedende dienst en van het soort opdracht. Er zijn namelijk verschillende drempelbedragen voor werken, diensten, sociale diensten en andere specifieke diensten, leveringen en concessie. Maar ook beneden de Europese drempelbedragen passen aanbestedende diensten vaak aanbestedingsprocedures toe. Het is telkens van belang om per opdracht te bezien welke procedure het meest geschikt en proportioneel is. Hoe aanbestedende tot die keuze (moeten) komen, leest u in deze blog.

Drempelbedragen en aanbestedingsbeginselen

Boven de grens van Europees aanbesteden is een aantal procedures mogelijk, waarvan de openbare en niet-openbare procedure de bekendste en meest gebruikte zijn. Onder de grens voor Europees aanbesteden bestaan in principe geen wettelijk voorgeschreven procedures. In principe, want voor opdrachten met een waarde onder de Europese drempelwaarde geldt namelijk dat deze niet volledig zijn vrijgesteld van de aanbestedingsregelgeving. Dat zit als volgt.

Voor een aanbestedingsopdracht tot uitvoering van een werk geldt bijvoorbeeld een drempelbedrag van € 5.538.000,00. Wanneer de uitvoering van een werk bijvoorbeeld wordt geraamd op een bedrag van 1 miljoen, blijft de opdracht onder het Europese drempelbedragen. Niettemin geldt dat de beginselen van Europees aanbesteden van kracht blijven, te weten objectiviteit, gelijkheid, transparantie en proportionaliteit.

Proportionaliteitsbeginsel

Het proportionaliteitsbeginsel houdt in dat de keuzes die een aanbestedende dienst maakt en de eisen en voorwaarden die worden gesteld bij een aanbestedingsprocedure in redelijke verhouding moeten staan tot de aard en omvang van de aan te besteden opdracht. Dit beginsel is verder uitgewerkt in de Gids Proportionaliteit. Deze gids biedt onder andere richtsnoeren voor het bepalen van de meest passende aanbestedingsprocedure, dus ook voor opdrachten onder de drempelwaarden.

Met betrekking tot het kiezen van een geschikte en proportionele aanbestedingsprocedure, moet een aanbestedende dienst op grond van voorschrift 3.4 A van de Gids in ieder geval acht slaan op de volgende aspecten:

  • omvang van de opdracht;
  • transactiekosten voor de aanbestedende dienst en de inschrijvers;
  • aantal potentiële inschrijvers;
  • gewenst eindresultaat;
  • complexiteit van de opdracht;
  • type van de opdracht en het karakter van de markt.

Vervolgens worden in de gids concrete handvatten gegeven in de vorm van “balkjes” die laten zien welke procedures proportioneel worden geacht voor opdrachten van verschillende waardes. De balkjes geven zodoende aan op welke wijze het voorschrift 3.4 A van de Gids moet worden uitgevoerd.

In geval van het voorbeeld – uitvoering van een werk geraamd op 1 miljoen euro – moeten zodoende worden gekeken naar de afbeelding voor werken:

Hieruit volgt bijvoorbeeld dat bij opdrachten voor werken tot 1,5 miljoen euro een meervoudig onderhandse procedure passend zijn, maar voor werken boven dit bedrag een nationale openbare procedure meestal vereist is. Op die manier heeft een aanbestedende dienst zicht op de passende procedure.

Conclusie

Voor aanbestedende diensten is het van belang om bij het in de markt zetten van een aanbestedingsopdracht een passende aanbestedingsprocedure te kiezen. De Gids geeft hiervoor heldere richtsnoeren die de keuze kunnen vergemakkelijken.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog of heeft u een andere aanbestedingsrechtelijke vraag? Onze gespecialiseerde advocaten adviseren en procederen over de meest uiteenlopende aspecten en vraagstukken op het gebied van Europees en nationaal aanbestedingsrecht. Neem van gerust contact op.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Aanbestedingsregels voor opdracht onder de Europese drempelwaarden

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief