icon

Elf verbeterpunten voor de organisatie van aandeelhoudersvergaderingen

Eumedion, het samenwerkingsverband van institutionele beleggers (zoals pensioenfondsen en vermogensbeheerders), geeft ieder jaar adviezen aan de 75 grootste beursgenoteerde ondernemingen. Deze adviezen gaan met name over de organisatie van aandeelhoudersvergaderingen en de wijze waarop het jaarverslag moet worden opgesteld. Ditmaal heeft Eumedion elf zogenaamde speerpunten opgesteld. Hierbij een kort overzicht.

Volgens Eumedion wordt tijdens een aandeelhoudersvergadering teveel tijd besteed aan futiliteiten. Een maximering van de spreektijd zou volgens Eumedion een oplossing zijn. Verder wordt voorgesteld om de vergaderingen eerder bijeen te roepen dan nu gebeurt. De wettelijke termijn voor oproeping is overigens minimaal 15 dagen vóór de vergadering. Aan de aandeelhouders dient voorts voorafgaand aan de definitieve oproep een concept agenda kenbaar te worden gemaakt, en niet pas bij de oproep. Aandeelhouders kunnen dan nog onderwerpen aan de agenda toevoegen. Deze veranderingen zouden moeten leiden tot een betere voorbereiding van de vergaderingen en een hogere opkomst. Andere voorstellen van Eumedion zijn het electronisch stemmen en het bespreekbaar maken van beschermingsconstructies tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Uiteraard ontbreekt in deze tijd van het jaar ook de bezoldiging van de bestuurders niet als onderwerp van het advies. De inzichtelijkheid van de bezoldiging dient volgens Eumedion vergroot te worden. Daarnaast zou de bezoldiging van bestuurders meer moeten aansluiten bij de lange termijn prestaties van de bestuurders. Daarom zou de lange termijn bonus een belangrijkere rol moeten spelen dan de korte termijn bonus.

In februari 2007 wil Eumedion van de bedrijven horen of zij van plan zijn om de aanbevelingen te volgen. Mochten dat niet het geval zijn, dan zullen de aanbevelingen vast en zeker op de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering aan de orde komen.


Sjef Gitmans is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Elf verbeterpunten voor de organisatie van aandeelhoudersvergaderingen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief