icon

Een stap vooruit voor de Dienstenrichtlijn

Het aangepaste voorstel voor de Dienstenrichtlijn is door de Raad van Europese Ministers van Economische Zaken goedgekeurd. Een eerder door voormalig Eurocommissaris Bolkenstein ingediend voorstel voor de Dienstenrichtlijn kon de goedkeuring van het Europese Parlement niet wegdragen, zodat het voorstel moest worden aangepast. Het aangepaste voorstel zal nu opnieuw door het Europese Parlement worden beoordeeld.

Het doel van de Dienstenrichtlijn is het bevorderen van het vrije verkeer van diensten en de vrije vestiging van dienstverleners binnen de Europese Unie. Op grond van de huidige regelgeving moeten dienstverleners die hun diensten over de grens willen aanbieden, aan diverse extra vereisten voldoen (denk bijvoorbeeld aan vergunningen en registraties). Door deze extra vereisten wordt het vrije verkeer van diensten belemmerd, hetgeen nadelige economische effecten heeft.
Uitgaande van het voorstel worden dergelijke vereisten verboden als ze in feite buitenlandse dienstverleners buiten de deur houden. De bestaande en nieuwe nationale beroepsregels van alle Europese landen zullen vooraf ter goedkeuring aan de Europese Commissie moeten worden voorgelegd, waarna de Commissie zal bepalen of deze regels voldoen aan de principes van non-discriminatie, noodzakelijkheid en proportionaliteit. Voordeel van deze meldingsplicht is dat zonder een dergelijke verplichting, de bedrijven zelf alle belemmeringen zouden moeten aanvechten.

De verwachting is dat door de invoering van de Dienstenrichtlijn en het aldus versoepelen van de regelgeving omtrent het vrije verkeer van diensten, de export en de import van diensten makkelijker kan en zal plaatsvinden en er meer geïnvesteerd zal worden in diensten. Het is nu nog afwachten of de Dienstenrichtlijn daadwerkelijk wordt goedgekeurd door het Europese Parlement.


Quirine den Hollander is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Een stap vooruit voor de Dienstenrichtlijn

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief