Algemene voorwaarden opstellen

Algemene voorwaarden opstellen

In het handelsverkeer wordt veelvuldig gebruik gemaakt van algemene voorwaarden. Dit kunnen bijvoorbeeld verkoopvoorwaarden of inkoopvoorwaarden zijn. En hoewel algemene voorwaarden ook wel "de kleine lettertjes" worden genoemd en vaak standaardbepalingen bevatten, zijn algemene voorwaarden van groot belang voor de juridische relatie tussen contractspartijen. In dit artikel leest u over het belang van algemene voorwaarden voor uw onderneming.

Key contact

Wat zijn algemene voorwaarden?
Van algemene voorwaarden wordt veelvuldig gebruikt gemaakt in het handelsverkeer. Algemene voorwaarden zijn een onderdeel van een overeenkomst, maar hebben net een ander karakter dan de ‘rest’ van de overeenkomst. Dat komt omdat de algemene voorwaarden voor meerdere overeenkomsten gebruikt kunnen worden.

Voorbeelden algemene voorwaarden
Bij algemene voorwaarden gaat het, kort gezegd, om bepalingen die vaker dan eens gebruikt zullen worden en niet de kern van de prestaties aangeven.

Om een vereenvoudigd voorbeeld te geven in geval van de koop van een televisie: de soort televisie en de prijs die daarvoor betaald moeten worden, betreffen de kern van de prestaties en de bedingen daarover zijn dan ook geen algemene voorwaarden. Deze bedingen kunnen wel in de algemene voorwaarden worden opgenomen, maar zijn dan geen algemene voorwaarden.

Er kan wel van algemene voorwaarden worden gesproken als een voorwaarde bijvoorbeeld gaat om het volgende:

  • wanneer de koopprijs betaald moet worden;
  • wanneer de televisie geleverd moet worden; of
  • wanneer de garantie verloopt.


Algemene voorwaarden deponeren
Het is niet verplicht uw algemene voorwaarden te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Maar algemene voorwaarden deponeren kan wel voordelen bieden:

  • doordat u de algemene voorwaarden deponeert, kunt u bewijzen dat uw algemene voorwaarden op de datum van deponeren een bepaalde tekst bevatten;
  • u kunt uw handelspartners verwijzen naar de Kamer van Koophandel en op die manier de algemene voorwaarden verstrekken.

Het deponeren van algemene voorwaarden is bovendien gemakkelijk en niet duur.

Algemene voorwaarden consumenten
Een consument krijgt regelmatig te maken met algemene voorwaarden, maar leest deze vaker niet dan wel. Bovendien heeft de consument vaak nauwelijks invloed op de afspraken in de algemene voorwaarden. De wetgever biedt consumenten daarom extra bescherming.

Voor ondernemers is het dan ook zaak er voor te zorgen, indien zaken wordt gedaan met consumenten, rekening te houden met regelgeving over algemene voorwaarden zodat bepalingen uit de algemene voorwaarden naderhand niet nietig of vernietigbaar blijken te zijn.

Bij Wieringa Advocaten stellen wij regelmatig algemene voorwaarden op voor zakelijke partijen die handelen met consumenten. Bel ons gerust als wij u kunnen helpen met de algemene voorwaarden opstellen.

Algemene voorwaarden zakelijk
Ook in relaties tussen ondernemingen kan er een hoop misgaan bij het gebruiken van algemene voorwaarden. In het handelsverkeer komt het bijvoorbeeld vaak voor dat beide partijen algemene voorwaarden hanteren. Bovendien gebruiken ondernemers soms verschillende soorten algemene voorwaarden, zoals bijvoorbeeld inkopers én verkopersalgemene voorwaarden.

Het is dan ook zaak om bij het opstellen en gebruiken van algemene voorwaarden, juridisch deskundige bijstand in te schakelen, om onaangename verrassingen te voorkomen. Ook bij het hanteren van de algemene voorwaarden, is het verstandig geadviseerd te worden. Zo kunt u uw algemene voorwaarden laten opstellen door een van onze ondernemingsrecht advocaten.

Wat zijn de voordelen van Wieringa Advocaten
Krijgt u te maken met algemene voorwaarden en wil u graag meer weten? Of bent u benieuwd naar de laatste ontwikkelingen? Niet alleen stellen wij vaak algemene voorwaarden op, Wieringa Advocaten publiceert ook regelmatig over algemene voorwaarden. Lees bijvoorbeeld eens de volgende artikelen:

Of kijk eens naar de gepubliceerde blogs in de Serie Algemene Voorwaarden. U kunt ook in de zoekbalk van onze website zoeken naar een antwoord op uw vraag.

Bij Wieringa Advocaten:

  • staan wij ondernemers bij die handelen met consumenten en ondernemers die handelen met andere ondernemers;
  • werken wij snel en zorgvuldig als wij contracten en voorwaarden voor u opstellen;
  • worden wij gewaardeerd door cliënten om onze doelgerichte aanpak;
  • zijn wij benaderbaar en staan wij klaar om uw vragen te beantwoorden.

Daarbij hebben wij als één van de oudste kantoren van Amsterdam zeer veel ervaring en kennis in huis.

Neem contact met ons op!
Op het eerste gezicht lijken algemene voorwaarden te bestaan uit standaardbepalingen. Toch is het aan te bevelen om algemene voorwaarden zoveel mogelijk af te stemmen op uw situatie. Door het hanteren van geschikte algemene voorwaarden kunt u voordeel behalen. Wieringa Advocaten beschikt over uitgebreide kennis op het gebied van het opstellen van algemene voorwaarden. Neem gerust contact met ons op!

Doelgericht

Bij Wieringa Advocaten voorzien wij u snel en doelgericht van juridisch advies.

Ruim 70 jaar ervaring

Wieringa Advocaten is één van de oudste advocatenkantoren van Amsterdam. Dat geeft ons een voorsprong op het gebied van kennis en ervaring.

Benaderbaar

Door onze cliënten worden wij met name gewaardeerd omdat wij benaderbaar zijn. De lijnen zijn kort en wij helpen u graag met uw (juridische) problemen.

Full-service

Wieringa Advocaten is een full-service kantoor, waardoor wij u in alle aspecten binnen uw bedrijf kunnen adviseren.

Ontwikkelingen

Bij Wieringa Advocaten volgen onze advocaten de laatste ontwikkelingen en publiceren wij regelmatig over alle aspecten van het ondernemingsrecht.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief