icon

Adempauze om uit de schulden te komen

Mensen die van alle kanten worden belaagd met aanmaningen en deurwaardersbrieven, zien vaak door de bomen het bos niet meer. Om deze mensen te helpen tot een oplossing te komen voor hun financiele problemen, hebben staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie het ontwerpbesluit “Besluit breed moratorium” vastgesteld.

Als het besluit definitief wordt, kunnen mensen met een grote schuldenlast maximaal zes maanden de gelegenheid krijgen om orde op zaken te stellen en een plan te maken voor het aflossen van de schulden. Binnen deze periode van zes maanden (het moratorium of de afkoelingsperiode) zullen de schuldeisers hun incassoactiviteiten moeten opschorten. Indien het inkomen van de schuldenaar boven een bepaald bedrag uitstijgt, wordt gedurende de afkoelingsperiode het inkomen dat dat bedrag te boven gaat, alvast ingehouden. Met het ingehouden bedrag kan aan het einde van de afkoelingsperiode een deel van de schulden worden afbetaald.

Vanaf 24 mei 2016 kunnen geinteresseerden meedenken en hun mening geven over het ontwerpbesluit. Een link naar de consultatiepagina vindt u hier. Op die consultatiepagina vindt u onder andere het ontwerpbesluit en de toelichting daarop en kunt u reageren op de consultatie. De consultatieperiode duurt zes weken. Op de website van de rijksoverheid staat dat de streefdatum voor inwerkingtreding van het besluit 1 januari 2017 is. Op die website kunt u ook meer informatie vinden.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adempauze om uit de schulden te komen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief