icon

Rechtsmiddelen tegen faillietverklaring

Als u of uw B.V. door de rechtbank failliet wordt verklaard, wil dat nog niet zeggen dat dat terecht is gebeurd of niet is terug te draaien.

Wilt u de faillietverklaring aanvechten dan zijn daar verschillende manieren voor, afhankelijk van hoe het traject tot dan toe is verlopen. De schuldenaar die door de rechtbank failliet is verklaard, nadat hij op de aanvraag tot faillietverklaring is gehoord (aanwezig was bij de faillissementszitting), heeft gedurende acht dagen, na de dag van de uitspraak, het recht om in hoger beroep te komen tegen de faillietverklaring. Indien de schuldenaar niet is gehoord (niet aanwezig was bij de faillissementszitting), heeft hij gedurende veertien dagen, na de dag van de uitspraak, het recht in verzet te komen tegen de faillietverklaring.

Als de schuldenaar (op aanvraag van een schuldeiser) door de rechtbank failliet is verklaard, kan hij dat dus altijd aanvechten.

Bovendien is het niet alleen de schuldenaar zelf die de faillietverklaring kan aanvechten. Ook andere schuldeisers en belanghebbenden (dus niet de aanvrager van het faillissement) kunnen de faillietverklaring aanvechten. Zij hebben, net als de schuldenaar die niet is gehoord, het recht van verzet. In dat geval geldt voor hen een verzetstermijn van acht dagen na de dag van de faillietverklaring.

Let op: voor het instellen van verzet of hoger beroep geldende verscheidene eisen en korte termijnen, die strikt worden gehanteerd. Het verzet of hoger beroep geschiedt door middel van een verzoek- of beroepschrift, dat moet worden ingediend door een advocaat.

Als u gebruik wilt maken van de mogelijkheden van verzet of hoger beroep is het dus van belang daarvoor tijdig een advocaat in de arm te nemen. Als het verzoekschrift te laat wordt ingediend, heeft dat tot gevolg dat het verzet of hoger beroep niet-ontvankelijk is, wat weer tot gevolg heeft dat het faillissement onherroepelijk wordt.

Mocht het faillissement van u, uw B.V. of van een schuldenaar van u worden uitgesproken en wilt u dat aanvechten, of heeft u andere vragen over faillissementen, neem dan gerust contact met ons op. Verschillende advocaten van Wieringa Advocaten worden geregeld benoemd tot curator in faillissementen en hebben als advocaat ruime ervaring met het adviseren van ondernemers en particulieren over het faillissementsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Rechtsmiddelen tegen faillietverklaring

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief