icon

Brandveiligheid zonder gebruiksvergunning

Het wordt al enige tijd aangekondigd; afschaffing van de gebruiksvergunning en in plaats daarvan invoering van algemene regels. Het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken, aangeduid als Gebruiksbesluit, moet ervoor zorgen dat overal binnen Nederland dezelfde regels voor brandveiligheid gelden, en er niet langer een gebruiksvergunning behoeft te worden aangevraagd.

Dat laatste is nu in gemeenten het geval op basis van de gemeentelijke bouwverordening. Wanneer bijvoorbeeld meer dan 50 personen tegelijk in een bouwwerk zullen verblijven, dan moet er van tevoren een gebruiksvergunning zijn verleend. Dat geldt uiteraard niet voor een groot verjaardagsfeest in een woning; maar wel voor bijvoorbeeld een café, kantoor of een sportcomplex. Ook hotels moeten, zodra het om meer dan bijvoorbeeld 4 of 5 gasten gaat, een gebruiksvergunning aanvragen. Hoewel de meeste bouwverordeningen op elkaar lijken omdat ze zijn gebaseerd op de zogenoemde Modelbouwverordening van de VNG, is het mogelijk dat er binnen verschillende gemeentes andere regels gelden.

Wanneer het Gebruiksbesluit in werking treedt, dan is er in principe geen sprake meer van verschil in regels. In principe; want de gemeente zal wel de bevoegdheid hebben om in concrete gevallen aanvullende eisen te stellen. Invoering van het Gebruiksbesluit betekent overigens niet dat er ter plekke niet meer wordt gecontroleerd. Controle door de gemeente of brandweer kan straks plaatsvinden na de melding van ingebruikname.

Volgens het persbericht van het ministerie van VROM zal het Gebruiksbesluit medio 2008 in werking treden. Tot die tijd zal er nog op basis van de bouwverordening een gebruiksvergunning moeten worden aangevraagd.


Femke van Ooijen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Brandveiligheid zonder gebruiksvergunning

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief