icon

Zelfstandig ondernemer en toch WW

We schreven al een paar keer over het voorstel van Minister De Geus om het voor mensen die een WW-uitkering ontvangen makkelijker te maken met behoud van die uitkering een eigen bedrijf te beginnen. Het is de bedoeling dat een WW-gerechtigde maximaal zes maanden de tijd krijgt een eigen bedrijf te voeren, met behoud van die uitkering en met vrijstelling van de sollicitatieplicht. De levensvatbaarheid van het bedrijf moet dus binnen die zes maanden aangetoond worden. Het bedrijfsplan wordt vooraf beoordeeld door het UWV en de starter moet ook toestemming van het UWV krijgen het bedrijf op te zetten wil de uitkering behouden blijven. Eventuele inkomsten die gegenereerd worden vanuit het bedrijf worden voor 70 % verrekend met de ontvangen uitkering.

Als het bedrijf uiteindelijk niet levensvatbaar blijkt te zijn, kan de WW-gerechtigde bovendien gedurende een “herlevingstermijn” van anderhalf tot maximaal drie jaar terugvallen op de WW. Meer over het voorstel kunt u lezen in onze eerdere bijdragen van 7 oktober en 4 augustus 2005.

Het voorstel is uitgewerkt in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMVB), waarmee de ministerraad inmiddels heeft ingestemd. De ontwerp AMVB is voor advies aan de Raad van State gestuurd. Er wordt beoogd de AMVB met ingang van 1 juli 2006 in te laten gaan, maar Minister De Geus heeft nu naar aanleiding van kamervragen te kennen gegeven dat het UWV vanaf 19 april j.l. al aanvragen van startende ondernemers in behandeling mag nemen. De WW-gerechtigde die naar het oordeel van het UWV voldoet aan de voorwaarden van het voorstel, kan dus vanaf 19 april j.l. met gebruik van de beoogde nieuwe regeling als zelfstandige een bedrijf starten. Goed nieuws dus voor de WW-gerechtigde die graag als zelfstandige aan de slag wil.


Quirine den Hollander is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Zelfstandig ondernemer en toch WW

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief