Amsterdams Horecabeleid 2025: nieuwe zwaartecategorieën horeca
In onze vorige blog bespraken wij de aankomende wijzigingen in het Amsterdamse horecabeleid. In het Horecabeleid 2025 introduceert de gemeente vier nieuwe zwaartecategorieën voor de horeca. De zwaartecategorieën horeca zijn gebaseerd op de activiteiten die daadwerkelijk op locatie plaatsvinden. Met dit nieuwe beleid wil de gemeente vooraf een risicoafweging maken met betrekking tot de impact van de horeca op de fysieke leefomgeving, de openbare orde en veiligheid. In deze blog bespreken we de belangrijkste veranderingen als gevolg van de nieuwe zwaartecategorieën.
De horeca-activiteiten volgens het Horecabeleid 2025
Het Horecabeleid 2025 onderscheidt tien verschillende activiteiten:
1. bereiden van etenswaren en/of dranken binnen in het horecabedrijf;
2. verstrekken van etenswaren en/of niet-alcoholhoudende dranken voor gebruik ter plaatse;
3. consumptie in het horecabedrijf;
4. schenken van alcoholhoudende dranken;
5. aanbieden/meegeven van etenswaren voor consumptie in de directe omgeving van het horecabedrijf;
6. aanbieden/meegeven van niet alcoholhoudende dranken voor consumptie in de directe omgeving van het horecabedrijf;
7. ten gehore brengen van meer dan achtergrondmuziek;
8. gelegenheid bieden tot dansen;
9. zaalverhuur voor feesten en partijen;
10. aanbieden van waterpijpen voor gebruik ter plaatse.
De zwaartecategorieën zelfstandige horeca
De vier zwaartecategorieën horeca zijn als volgt: lichte horeca, reguliere horeca (met als subcategorie reguliere horeca fastfood), middelzware horeca en zware horeca. Het omgevingsplan zal aanwijzen waar welke zwaartecategorie horeca is toegestaan, en waar welke activiteiten mogen plaatsvinden. In elke zwaartecategorie zijn in ieder geval de drie eerste activiteiten (de “basisactiviteiten”) toegestaan. Zie hieronder een overzicht van alle toegestane activiteiten per zwaartecategorie.
Zwaartecategorie | Toegestane activiteiten |
Lichte horeca Koffiezaken, lunchrooms en ijssalons | 1, 2, 3, 6 |
Reguliere horeca Brasserie, bistro en restaurant | 1, 2, 3, 6, 4 |
Reguliere horeca fastfood Snackbars, grillrooms, cafetaria’s | 1, 2, 3, 6, 4, 5 |
Middelzware horeca Café, (cocktail)bar, shishalounges | 1, 2, 3, 6, 4, 7, (10) |
Zware horeca Nachtclub, studentenverengiging, discotheek | 1, 2, 3, 6, 4, 7, 8, 9 |
Belangrijkste wijzigingen en mogelijke beperkingen
Etenswaren voor consumptie ter plaatse alleen mogelijk bij reguliere horeca fastfood
Eén van de opvallendste veranderingen is dat de mogelijkheid om etenswaren voor te bereiden dat bedoeld is voor consumptie in de directe omgeving (activiteit 5) alleen nog is toegestaan binnen de zwaartecategorie reguliere horeca fastfood. Onder voorbereidingshandeling valt: verwarmen, gaar maken, beleggen en ontdooien. De gemeente ziet in deze activiteit een verhoogde verkeersaantrekkende werking, meer geluidsoverlast en zwerfafval, waardoor de leefomgeving sterker wordt beïnvloedt.
De gemeente lijkt hiermee een signaal af te geven dat reguliere horeca fastfood beperkt toegestaan zal worden onder het omgevingsplan. Deze wijziging kan impact hebben op lichte horeca en andere horecazaken, zoals lunchrooms, die naast het uitvoeren van de andere activiteiten ook broodjes aanbieden voor afhaal. Wel blijft het binnen de andere horecacategorieën toegestaan om kleine etenswaren zonder bewerking, zoals croissants of koekjes, mee te geven.
Beperking van dansgelegenheid en zaalverhuur
Een ander opvallende wijziging is dat gelegenheid bieden tot dansen (activiteit 8) alleen is toegestaan in de zware horeca. De gelegenheid tot dansen wordt ook geboden als er tussen de tafels en stoelen kan worden gedanst. Daarnaast is het regelmatig verhuren voor feesten of partijen (activiteit 9) alleen toegestaan bij de zware horeca. Wel blijft het mogelijk om een deel van een horecabedrijf incidenteel voor een borrel, verjaardag of diner te verhuren, mits dit binnen de toegestane activiteiten van de op locatie van toepassing zijnde zwaartecategorie valt.
Bovengenoemde wijzigingen lijken tot gevolg te hebben dat het niet langer is toegestaan om in een café of restaurant de mogelijkheid te bieden om te dansen. Horecaconcepten die hier speciaal op zijn ingericht, moeten waarschijnlijk een vergunning aanvragen om deze activiteiten onder het omgevingsplan uit te mogen voeren.
Gevolgen bestaande horeca
Bij de omzetting naar het omgevingsplan blijft in principe de zwaarste vorm van horeca die onder het huidige bestemmingsplan is toegestaan, ook toegestaan in het omgevingsplan. Dat is in eerste instantie goed nieuws voor de huidige ondernemers. Wel kan de gemeente extra beperkingen opleggen op specifieke horeca-activiteiten op bepaalde locaties. Bovendien zullen toegestane openingstijden mogelijk wijzigen, omdat de openingstijden gekoppeld worden aan de zwaartecategorie. Zie daarover ook onze blog.
Per stadsdeel wordt uitvoeringsbeleid opgesteld in overleg met de bewoners en de ondernemers. Hierdoor ontstaat er ruimte voor maatwerk op locatie. Tegelijkertijd brengt dit onzekerheid met zich mee.
Indien een ondernemer activiteiten wil uitvoeren die in principe niet zijn toegestaan binnen de geldende zwaartecategorie, dan kan hij daarvoor een omgevingsvergunning aanvragen om af te wijken van het omgevingsplan.
Beperkingen additionele horeca bij winkels
Het nieuwe horecabeleid vervangt de term ‘ondersteunende horeca bij winkels’ en ‘mengformule’ door “additionele horeca bij winkels”. Hiermee wil de gemeente benadrukken dat de winkel de hoofdactiviteit is. De gemeente probeert op deze wijze het veelvuldig vermengen van winkel en horeca tegen te gaan, en te voorkomen dat de horeca in een winkel leidt tot een zelfstandige bezoekersstroom. Daarnaast wil de gemeente de concurrentie tussen de mengformules en zelfstandige horeca tegengaan. Daarom zullen de regels voor additionele horeca bij winkels ook strenger zijn dan bij de ‘gewone’ additionele horeca.
De aanvullende regels voor additionele horeca bij winkels zijn als volgt:
- Alcohol schenken is niet toegestaan.
- Maximaal 20% van het winkelvloeroppervlak mag gebruikt worden voor horeca, met een maximum van 20 m².
- Meldingsplicht voor additionele horeca bij winkels, zodat de gemeente zicht heeft op deze locaties.
Ook mag het horecadeel in de winkels niet aan de straatkant gelegen zijn. Tot slot wordt binnen de additionele horeca in winkels het onderscheid gemaakt tussen non-food winkels en food winkels. Het product dat hoofdzakelijk verkocht wordt staat centraal bij dit onderscheid. Voor het stadsdeel Centrum geldt dat er geen nieuwe additionele horeca bij food winkels mag worden geëxploiteerd. Ter illustratie: de bakker in het centrum zal geen additionele horeca ernaast mogen exploiteren. In de andere stadsdelen kunnen de regels voor additionele horeca in het uitvoeringsbeleid worden vastgesteld.
Tot slot
Het nieuwe Horecabeleid 2025 introduceert aanzienlijke veranderingen die invloed hebben op zowel nieuwe als bestaande horecagelegenheden. Wilt u weten welke veranderingen mogelijk op uw horecaonderneming van toepassing zijn? Wij helpen u graag.