icon

Het akkoord in faillissement

Wanneer een faillissement is uitgesproken en dat formeel niet meer kan worden teruggedraaid, bestaat er toch een mogelijkheid om aan de gangbare afwikkeling van het faillissement te ontkomen. Die mogelijkheid bestaat uit het aanbieden van een akkoord aan de schuldeisers. Een akkoord kan schuldeisers een betere uitkomst bieden dan een volledige liquidatie van de boedel. In deze blog bespreken we de procedure, de relevante wetsartikelen en de voordelen en risico’s met betrekking tot het aanbieden van een akkoord in faillissement. Ook bespreken wij het verschil tussen het faillissementsakkoord en de WHOA.

Wat is een akkoord in faillissement?

Een akkoord in faillissement is een regeling op basis van de Faillissementswet (Fw) waarbij de gefailleerde een voorstel doet aan zijn schuldeisers om een deel van de schulden te voldoen, meestal tegen finale kwijting van de restschuld.

De procedure

Het aanbieden van een akkoord in faillissement verloopt in verschillende fasen:

  1. Opstellen van het akkoord (art. 138 Fw): gefailleerde of een derde partij stelt een voorstel op waarin wordt beschreven hoeveel procent van de vorderingen aan schuldeisers zal worden betaald en onder welke voorwaarden.
  2. Deponeren ontwerpakkoord (art. 139 Fw): gefailleerde deponeert een ontwerp van een akkoord ter griffie van de rechtbank, ten minste acht dagen vóór de verificatievergadering, onder gelijktijdige toezending aan de curator.
  3. Advies curator (art. 140 Fw): de curator beoordeelt het akkoord en brengt advies uit aan de schuldeisers en de rechter-commissaris).
  4. Stemming door schuldeisers (art. 145 Fw): tijdens de verificatievergadering wordt over het akkoord gestemd. Het akkoord wordt aangenomen als meer dan de helft van de stemmende schuldeisers vóór stemt, en deze schuldeisers ten minste de helft van de totale schuld vertegenwoordigen).
  5. Homologatie door de rechtbank (art. 150-157 Fw): als de vereiste meerderheid akkoord gaat, wordt het voorstel voorgelegd aan de rechtbank voor homologatie. De rechter beoordeelt of het akkoord eerlijk en rechtmatig is. Bij goedkeuring wordt het akkoord bindend voor alle concurrente schuldeisers.

Voordelen en risico’s van een akkoord in faillissement

Een faillissementsakkoord heeft als voordeel dat in de regel een hogere uitkering aan concurrente schuldeisers kan worden gerealiseerd dan bij een gewone afwikkeling van het faillissement. Het faillissement kan bovendien sneller worden afgerond, en een gedeelte van de faillissementskosten kan worden bespaard. Tot slot biedt een akkoord de mogelijkheid voor de schuldenaar om met een schone lei verder te kunnen en om de (geherstructureerde) onderneming binnen dezelfde rechtspersoon voort te zetten.

Een faillissementsakkoord biedt niet altijd de gewenste oplossing. Zo kan het akkoord mislukken omdat de vereiste meerderheid niet wordt gehaald, kan de rechter de homologatie weigeren omdat het akkoord onredelijk of oneerlijk lijkt en geldt het akkoord alleen voor concurrente schuldeisers, zodat bijvoorbeeld pand- en hypotheekhouders hun rechten kunnen blijven uitoefenen.

Verschil met de WHOA

Een akkoord in faillissement is niet hetzelfde als een WHOA-akkoord (Wet Homologatie Onderhands Akkoord), dat kan worden aangeboden buiten faillissement om een dreigend faillissement te voorkomen.

Sinds de inwerkingtreding van de WHOA op 1 januari 2021 is er een extra mogelijkheid om schulden te herstructureren zonder faillissement. De belangrijkste verschillen tussen een WHOA-akkoord en een akkoord in faillissement zijn:

KenmerkAkkoord in faillissementWHOA-akkoord
Wettelijke basisArtikelen 138-161 FwArtikelen 370-387 Fw
SituatieAlleen tijdens faillissementBuiten faillissement, bij dreigende insolventie
SchuldeisersAlleen concurrente schuldeisersAlle klassen van schuldeisers en aandeelhouders
Bevoegdheid curatorSpeelt een rol bij beoordelingGeen curator betrokken
DoelAfwikkeling van het faillissementVoorkomen van faillissement

Beide instrumenten kunnen nuttig zijn, afhankelijk van de situatie van de onderneming.

Conclusie

Een akkoord in faillissement biedt gefailleerden en schuldeisers een kans op een gunstigere afwikkeling dan een volledige liquidatie. Het juridische kader van de Faillissementswet stelt echter strikte voorwaarden aan de procedure, waaronder de goedkeuring door schuldeisers en de rechter.

Heeft u vragen over het aanbieden van een akkoord in faillissement of wordt u als schuldeiser met een akkoord geconfronteerd? Neem dan contact met ons op. Wieringa Advocaten is u graag van dienst.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Het akkoord in faillissement

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief