icon

Inzicht in goed werkgeverschap

Een werkgever moet zich als goed werkgever gedragen. Dat is een alom bekende wettelijke verplichting. Maar wat houdt dat nu precies in? Welke beoordelingsruimte heeft een werkgever bij goed werkgeverschap bij en welke omstandigheden zijn daarbij relevant? Nog recent heeft de Hoge Raad het goed werkgeverschap toegepast bij de beoordeling van het eenzijdig wijzigen van een collectieve pensioenpremie. Ook ten aanzien van slapende dienstverbanden heeft de Hoge Raad goed werkgeverschap een prominente plek gegeven. Er zijn echter een tal van andere onderwerpen waarbij goed werkgeverschap relevant is om mee rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan privacy of een vrijstelling van werk. Joost Kokje schreef hier voor HR Rendement een artikel over, die u hieronder kunt raadplegen of downloaden.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Inzicht in goed werkgeverschap

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief