icon

Scherpere regels voor fusies in de zorg II

Samenwerking, fusies en faillissementen; termen die de laatste tijd vaker dan ooit in een adem met zorginstellingen worden genoemd. En dat zal ook nog wel even zo blijven, gezien alle initiatieven om op meer terreinen en intensiever samen te gaan werken. Of om te fuseren. En voor die fusies dienen instellingen ook nu al rekening te houden met de aangekondigde aanscherping van de zgn. fusietoets.

In een eerdere weblog besprak ik het wetsvoorstel dat die aanscherping realiseert. Dat voorstel ligt op dit moment nog op het bureau van de Raad van State voor advies, en zal bij indiening in de Tweede Kamer openbaar worden gemaakt. Maar omdat het kabinet, evenals de Tweede Kamer, zorgen heeft over de wijze van uivoering en uitwerking van fusies, heeft minister Schippers aangegeven dat zij het zeer wenselijk vindt “dat zorgaanbieders ook nu al handelen in de geest van de komende aanscherping van de regels”.

Dit liet zij weten in haar antwoord op Kamervragen over fusieplannen van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Hier voegde zij aan toe dat partijen met concrete fusievoornemens inmiddels zijn aangeschreven met het verzoek aldus te handelen.

Hoewel de regels dus nog niet in een wet zijn vastgelegd, kunnen instellingen met fusieplannen zich ervan verzekeren dat hun voortgang met een vergrootglas zal worden bekeken, en (ook in Kamervragen) tegen de nieuwe regels wordt aangehouden.


Femke van Ooijen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied zorg.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scherpere regels voor fusies in de zorg II

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief