icon

Proefboring schaliegas voorziet niet in tijdelijke behoefte

Schaliegas is een type gas dat gewonnen wordt uit leisteenlagen. Schaliegas is omstreden, aangezien uit onderzoeken blijkt dat de methode van winning, ‘fracking’, het grondwater vervuilt met chemicaliën en methaangas kan doen vrijkomen. In Frankrijk is fracking inmiddels verboden.

In Nederland zijn er plannen voor proefboringen, onder andere in Boxtel, door het Britse bedrijf Cuadrilla Resources. De gemeente had Cuadrilla voor een mijnbouwlocatie een bouwvergunning en een ontheffing van het bestemmingsplan voor vier jaar verleend op grond van 3.22 lid 1 Wro (ontheffing om te voorzien in tijdelijke behoefte).

Buurtbewoners en de Rabobank, die vlakbij een belangrijk datacentrum heeft, hadden tegen dit besluit beroep ingesteld bij rechtbank ’s Hertogenbosch en zijn daarin geslaagd. De bestuursrechter oordeelde dat bij een locatie voor proefboring, met als doel een definitieve boorlocatie, geen sprake is van voorziening in een tijdelijke behoefte. Volgens de rechter is de kans aanwezig dat na de proefboring tot winning van gas zal worden overgegaan en dat een boorlocatie of een andere met het bestemmingsplan afwijkende situatie gehandhaafd zal blijven. Het college van B&W zal dus een nieuw besluit moeten nemen.

Het college heeft bekendgemaakt niet in hoger beroep te gaan, voor Cuadrilla Resources bestaat daartoe nog de mogelijkheid. Naar aanleiding van de commotie rond deze uitspraak heeft minister Verhagen laten weten een onderzoek naar de veiligheidsaspecten rond schaliegasboringen te laten instellen.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Proefboring schaliegas voorziet niet in tijdelijke behoefte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief