icon

Amsterdam wereld erfgoed: geen gevolgen voor bouwregels

Op 1 augustus jl. heeft Unesco bekend gemaakt dat de Amsterdamse grachtengordel is geplaatst op de wereld erfgoed lijst. De grachtengordel is bijzonder als stedenbouwkundig en architectonisch kunstwerk en een symbool van de bloei van Amsterdam in de gouden eeuw.
De grachtengordel kan worden gezien als een van de eerste planmatige (grootschalige) stadsuitbreidingen, ver voor de in 1901 ingevoerde Woningwet, welke wet door veel planologen wordt gezien als het startpunt van de ruimtelijke ordening in Nederland.

De vraag is uiteraard welke gevolgen de plaatsing op de wereld erfgoed lijst heeft voor bouwregelgeving in de binnenstad. Het juiste antwoord op die vraag is “geen”. Directe gevolgen zijn er niet. Door de plaatsing komen er niet meer beschermde monumenten bij, zijn er niet meer of andere vergunningen nodig en gelden ook geen andere normen.

Indirect is kunnen er wel gevolgen zijn: Unesco heeft bijvoorbeeld als voorwaarde gesteld dat grote veranderingen in de kernzone (de grachtengordel) en de bufferzone (vrijwel de gehele binnenstad) moeten worden gemeld. Dat zal waarschijnlijk leiden tot een meer conserverend beleid wat betreft nieuwe ontwikkelingen. Ook zal de plaatsing op de wereld erfgoed lijst mogelijk worden gebruikt om strikter beleid te voeren voor handhaving van al bestaande bouwregels, zoals redelijke eisen van welstand en terrassenbeleid.

De kans dat Amsterdam net zo saai wordt als bijvoorbeeld Brugge, lijkt mij echter klein. Amsterdam blijft Amsterdam.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Amsterdam wereld erfgoed: geen gevolgen voor bouwregels

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief