icon

Stichting Binnendieze aansprakelijk voor ongeluk

De binnenstad van Den Bosch heeft sinds enkele jaren een fraaie toeristische attractie in de vorm van de herstelde Binnendieze. Daarop kan een mooie rondvaart worden gemaakt onder de binnenstad door. Daarbij vaart men door de smalle Binnendieze, in het pikdonker. De rondvaarten worden verzorgd door vrijwilligers die zijn aangesloten bij de Stichting Binnendieze.

Toch zit ook bij dergelijke rondvaarten het ongeluk in een klein hoekje. In september 2005 heeft een vrouw aan het einde van de rondvaart zich in de boot opgericht, ebn heeft daarbij geleund op de rand van de boot. Vervolgens is haar vinger bekneld geraakt tussen steiger en schip, met letsel als gevolg. De vrouw houdt de Stichting Binnendieze aansprakelijk voor die schade.

De rechtbank Den Bosch heeft onlangs geoordeeld dat de Stichting Binnendieze inderdaad aansprakelijk is voor de schade. Kort gezegd, komt het erop neer dat de Stichting Binnendieze als vervoerder ervoor had moeten zorgen dat er betere mogelijkheden waren om steun te vinden dan de rand van de boot, en al helemaal als de mogelijkheid bestaat dat een hand bekneld raakt tussen steiger en schip. Zo had aan die steiger vrij eenvoudig een voorziening kunnen worden getroffen met stootboeien, waardoor dit niet meer zou kunnen gebeuren.

Buitengewoon vervelend, voor zowel de vrouw, als de Stichting Binnendieze als de vrijwilliger die destijds de kapitein op het schip was. Niemand zal stellen dat die vrijwilliger dit opzettelijk heeft gedaan of daaraan zelfs maar schuld heeft. Toch is er hier een zgn. risico-aansprakelijkheid voor de vervoerder.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied contracten.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Stichting Binnendieze aansprakelijk voor ongeluk

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief