icon

Koop van woning: schriftelijke overeenkomst (2)

Sinds 2003 is het verplicht om de koopovereenkomst voor een woning schriftelijk vast te leggen. Als dat niet is gebeurd, is de koopovereenkomst nietig en kunnen partijen daaraan niet worden gehouden. De regeling is niet alleen geldig ter bescherming van kopers. In onze bijdrage van 2 april 2008 schreven wij dat ook de verkoper hierop een beroep kan doen.

Ik hoor u denken: “dat is toch oneerlijk” ? En dat lijkt het ook. Als een Verkoper heeft bevestigd dat hij het huis zal verkopen voor een overeengekomen prijs, dan kan die verkoper daar toch niet zomaar onderuit ? En staat de koper die zijn droomhuis ziet verdwijnen dan helemaal met lege handen ? Niet helemaal.

Volgens de minister is in dergelijke gevallen de leer van de “precontractuele goede trouw” van toepassing. Dat houdt, kort gezegd, in dat de verkoper niet meer kan weglopen als bij koper het gerechtvaardigde vertrouwen bestaat dat een overeenkomst tot stand komt. Maar ja, die precontractuele goede trouw geeft geen absolute bescherming aan de teleurgestelde koper. Of hier sprake van is, wordt vaak terughoudend geïnterpreteerd en zal moeten worden bezien in het licht van alle omstandigheden van het geval. De volgende omstandigheden kunnen relevant zijn:

* De tekst van de verkoopbrochure. Daar staan vaak verwijzingen in naar de vorm van de koopovereenkomst.
* Heeft de koper kosten gemaakt onder de invloed van de gerechtvaardigde verwachting dat een overeenkomst tot stand komt.
* Hoe uitgebreid zijn de onderhandelingen geweest ?
* Kan verkoper elders een betere overeenkomst sluiten ?

Het is, kortom, ook voor de koper van groot belang om de koopovereenkomst zo snel mogelijk op schrift te stellen. Anders kunnen er vervelende verrassingen ontstaan.


Paulien Beunk is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied contracten.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Koop van woning: schriftelijke overeenkomst (2)

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief