icon

Kleine lettertjes

Algemene voorwaarden worden in de volksmond vaak aangeduid als “de kleine lettertjes”. Inderdaad worden ze vaak klein afgedrukt, bijvoorbeeld op de achterkant van een offerte. Dat men daarbij niet te ver mag gaan leert een uitspraak van de Kantonrechter te Zutphen, die onlangs werd gepubliceerd.

Canal Digital beweerde dat één van haar abonnees een zogenaamde “upgrade overeenkomst” zou hebben gesloten. De abonnee betaalde echter niet, dus Canal Digital begon een incasso procedure, waarbij voor het te vorderen bedrag o.a. een beroep werd gedaan op de algemene voorwaarden.

Nu geldt de regel dat als men een beroep wil doen op een bepaling uit algemene voorwaarden, deze voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst ter hand moeten zijn gesteld aan de wederpartij. Canal Digital had dat ook gedaan, stelde zij. De Kantonrechter dacht daar echter anders over:
De kantonrechter constateert dat de door Canal Digitaal overgelegde algemene voorwaarden inderdaad (in elk geval zonder vergrootglas) voor een gemiddeld mens volstrekt onleesbaar zijn. Daarmee heeft Canal Digitaal niet aan haar plicht tot terhandstelling voldaan, zodat [gedaagde] terecht de vernietiging van de algemene voorwaarden heeft ingeroepen.

De voorwaarden golden dus niet en Canal Digital had (ook om andere redenen, zie daarvoor het vonnis) het nakijken. Volgens ingewijden staan de betreffende algemene voorwaarden ook als pdf file op internet: u kunt ze hier bekijken (vergrootglas niet bijgeleverd; inzoomen kan wel via uw browser).

Zie over algemene voorwaarden in het digitale tijdperk deze bijdrage.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kleine lettertjes

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief