icon

easyCar hoeft annuleringen niet te accepteren

Als consument worden wij door Europese wetgeving beschermd tegen de verlokkingen van de postordercatalogus en van het internet: bestellingen die we langs die weg gedaan hebben kunnen we kosteloos annuleren, zelfs nog een week nadat we de zaken al in huis hebben.

Bij huur is de annuleringstermijn een week vanaf de boeking. Nu zijn er uiteraard wel uitzonderingen. Als een vliegticket niet meteen definitief geboekt zou kunnen worden, zouden de maatschappijen op nog veel grotere schaal “overbooking” moeten gaan toepassen, met alle gevolgen van dien. Om die reden geldt de verplichte annuleringsregeling niet voor “diensten betreffende vervoer”.
Op basis van deze wettekst was het niet duidelijk of autoverhuurbedrijven ook verplicht zijn om bij hun internetboekingen een week lang kosteloze annulering toe te staan. Bij “vervoer” zal men immers niet meteen denken aan een auto waarmee je jezelf verplaatst. De internet-verhuurder easyCar werd in Engeland aangeklaagd omdat die geen annuleringen accepteerde. Dat leidde uiteindelijk tot een procedure voor het Europese hof. En dit hof heeft in zijn recente uitspraak beslist dat de vrijstelling geldt voor de gehele sector van vervoermiddelen – evenals trouwens voor boekingen in de sectoren logies, horeca en recreatie. Ook autoverhuur zonder chauffeur is dus “vervoer”, en kan daarom bindend via internet geboekt worden. Op dit punt is aan de consumentenbescherming terecht een halt toegeroepen.


George Offerhaus is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied contracten.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
easyCar hoeft annuleringen niet te accepteren

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief