icon

Geen nieuwe overheidsbemiddeling in aandelenleaseconflict

Minister Zalm van Financiën heeft in een persbericht laten weten geen reden te zien voor een nieuwe bemiddelingspoging van de overheid in het aandelenleaseconflict. Volgens de minister bieden de huidige regels aan consumenten voldoende mogelijkheden om in een procedure hun recht te halen.
In juni 2004 strandde reeds een bemiddelingspoging van de Commissie Geschillen Aandelenlease om tussen aanbieders en afnemers van aandelenleaseproducten tot een vergelijk te komen. Inmiddels zijn er verschillende rechterlijke uitspraken geweest met betrekking tot de Dexia-aandelenlease. Volgens de minister bieden deze uitspraken voldoende duidelijkheid. Wel heeft het kabinet de Raden voor de Rechtsbijstand en de Raad voor de rechtspraak gevraagd zich voor te bereiden op een groot aantal rechtszaken.
De minister ziet verder geen reden om de regels voor consumentenbescherming bij de verkoop van aandelenleaseproducten aan te scherpen. Wel vindt de minster dat de verantwoordelijkheden van zowel de consument als de financiële dienstverlener verduidelijkt moeten worden. Dit geldt in het bijzonder voor de rol van tussenpersonen. In de nieuwe Wet financiële dienstverlening wordt hier ook aandacht aan besteed. Zo komt er onder meer een zorgplicht voor aanbieders van financiële producten. De aanbieder wordt verplicht om goede informatie te verstrekken en om na te gaan of het aanbevolen product ook daadwerkelijk past bij de klant. Daarnaast wordt in de nieuwe wet het toezicht op de bedrijfstak van de financiële dienstverlening aangescherpt. Maar de minister benadrukt dat deze maatregelen de consument niet ontslaan van diens eigen verantwoordelijkheid bij de aankoop van financiële producten.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied contracten.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Geen nieuwe overheidsbemiddeling in aandelenleaseconflict

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief