icon

Digitaal procederen in het bestuursrecht, dit moet u weten

De digitalisering van de rechtspraak komt eraan, of beter gezegd, is al begonnen. Het tijdperk van faxen met de rechtspraak komt ten einde, digitaal procederen wordt de norm.

In samenwerking met Berghauser Pont Acadamy organiseert Wieringa Advocaten op donderdag 15 juni a.s. de cursus “KEI 2018 – Digitaal procederen in het bestuursrecht”. In deze cursus wordt u geïnformeerd over de belangrijkste wijzigingen die de digitalisering van de bestuursrechtspraak met zich meebrengt, zodat u voorbereid bent op de overgang naar digitaal procederen. Hiertoe zullen de belangrijkste wetswijzigingen worden behandeld en zal worden besproken hoe de veranderingen kunnen doorwerken in uw bestuursrechtelijke (proces)praktijk.

Over naar digitaal procederen

Vijf jaar geleden heeft de Raad voor de rechtspraak de wens uitgesproken om de rechtspraak te moderniseren, in het bijzonder de civiel- en de bestuursrechtelijke rechtspraak. Met het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI) is er wetgeving ontwikkeld die deze modernisering moet faciliteren en zal de overstap naar digitaal procederen op korte termijn plaatsvinden. In civiele vorderingszaken is het digitaal procederen bij de Hoge Raad met ingang van 1 maart 2017 verplicht gesteld.

Het digitaal procederen zal ook verplicht worden gesteld in het bestuursprocesrecht. Het is de bedoeling van de wetgever om de wetgeving in twee fasen in te voeren. De asiel- en bewaringszaken zijn als eerste aan de beurt, deze staan voorlopig gepland voor medio 2017. Voor de overige bestuursrechtelijke zaken wordt het digitaal procederen waarschijnlijk in 2018 verplicht gesteld.

Aanmelden of meer informatie? Zie: Berghauser Pont Acadamy.


Claudia Koenen en Björn Mulder zijn niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Digitaal procederen in het bestuursrecht, dit moet u weten

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief