icon

Grens voor Europese procedure voor geringe vorderingen verhoogd

Enige tijd geleden schreven wij over de Europese procedure voor geringe vorderingen, die in aantocht was. Het doel van de verordening die deze procedure mogelijk maakt, is om in internationale geschillen die om een beperkt bedrag gaan (€ 2.000 of minder) een geüniformeerde procedure te bieden als alternatief voor de nationale procedure die in beginsel zal worden gevoerd naar het recht van de schuldenaar, waarmee de schuldeiser vaak niet bekend zal zijn. Kort samengevat betreft het een relatief snelle en informele procedure, waarbij geen sprake is van verplichte procesvertegenwoordiging. De uitspraak wordt in een andere lidstaat van rechtswege erkend en kan ten uitvoer worden gelegd zonder dat een aanvullende procedure benodigd is.

De mogelijkheid een dergelijke procedure te starten bestaat reeds per 1 januari 2009. Desalniettemin wordt van deze mogelijkheid slechts zeer beperkt gebruik gemaakt. Dat heeft naar alle waarschijnlijkheid in ieder geval deels te maken met het feit dat slechts vorderingen van minder dan € 2.000 in aanmerking komen voor een dergelijke procedure.

Het goede nieuws is dat deze grens per 14 januari 2017 is opgetrokken naar € 5.000. Wij zullen zien of dit tot gevolg heeft dat van de Europese procedure vaker gebruik zal worden gemaakt.

Hebt u een openstaande vordering op een debiteur die is gevestigd in het buitenland? Wij helpen u graag.


Alexander op het Hoog is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Grens voor Europese procedure voor geringe vorderingen verhoogd

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief