icon

Nederland vakantieland: Actualiteiten Amsterdam

Gisteren is bekend geworden dat de gemeente Amsterdam afspraken heeft gemaakt met Airbnb. Airbnb gaat bijhouden hoeveel dagen een gebruiker zijn woning al verhuurd heeft en zal ook op diens profiel weergeven hoeveel dagen er nog over zijn. Na 60 dagen wordt het profiel geblokkeerd. Er komt in dat geval te staan dat de woning voor de rest van het jaar volgeboekt is. Ook zal Airbnb gegevens verstrekken over de verhuur, indien de gemeente Amsterdam aantoont dat zij deze nodig heeft bij de handhaving. Verder gaat Airbnb op zijn website de mogelijkheid creëren om klachten in te dienen. Deze zullen zowel met de verhuurder als de gemeente gedeeld worden.

Voor Airbnb een grote stap. Eerder wilde het Amerikaanse concern geen medewerking verlenen om de overlast te beperken, zeker niet door middel van gegevensverstrekking. Afgelopen tijd vormt het verhuurplatform echter steeds meer het symbool van het toerismeprobleem in grote steden. Om het imago te verbeteren en strenge regelgeving te voorkomen heeft het concern, als eerste van de in Amsterdam actieve verhuurplatformen, besloten samen te werken met de gemeente Amsterdam. Vraag is echter hoeveel effect de gemaakte afspraken zullen hebben op de overlast die vakantieverhuur veroorzaakt.

Allereerst richten de afspraken zich alleen op illegale verhuur en niet op ervaren overlast van luidruchtig feestende toeristen. Daarnaast kunnen gebruikers ook zeer makkelijk de nieuwe maatregelen ontwijken. De 60-dagenteller is namelijk verbonden aan een account en niet aan een adres. De verhuurder kan na 60 dagen een nieuw account aanmaken – bij Airbnb of een andere verhuursite – en hierna zonder problemen verder verhuren.


Marjet van Bezooijen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Nederland vakantieland: Actualiteiten Amsterdam

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief