icon

De serie ‘Nederland vakantieland’

Nederland wordt steeds populairder als vakantieland. Naast de groeiende populariteit van de ‘staycation’ onder Nederlandse vakantiegangers bezoeken ook steeds meer buitenlandse toeristen Nederland. Volgens het CBS is de toerismesector inmiddels goed voor een omzet van 72,7 miljard euro en 626 duizend banen. Daartegenover staat dat de toeristen ook voor overlast kunnen zorgen en dat teveel vakantieverhuur negatieve gevolgen heeft voor de sociale cohesie in de buurt. Belangrijk is dat er een goede balans blijft bestaan tussen de voor- en nadelen van de toeristische sector. Om dit evenwicht te bereiken en te behouden is er zowel op nationaal als lokaal niveau diverse regelgeving opgesteld.

In deze reeks gaan we specifiek in op vakantieverhuur. Waar toeristen mogen overnachten is door de (lokale) overheid geregeld in de Huisvestingswet 2014, de huisvestingsverordening en het bestemmingsplan. Daarnaast kan (wanneer sprake is van een gebouw dat is gesplitst in appartementsrechten) ook de VVE regels stellen aan (vakantie)verhuur. De uitleg van de verschillende begrippen uit deze wet- en regelgeving kan tot heel wat vragen leiden.

Achtereenvolgens zullen wij de volgende onderwerpen behandelen:
– Regelgeving en beleid in Amsterdam
– Regelgeving en beleid in Utrecht
– Regelgeving en beleid in Rotterdam
– Regelgeving en beleid in Haarlem
– De splitsingsakte en toestemming van de VVE
– Hoe doen ze het in Berlijn?

Hebt u nu al vragen over het gebruik van een woning voor verhuur aan toeristen of ontwikkelingen in uw buurt? Neem gerust contact met ons op. Wij hebben ruime ervaring met het adviseren en procederen over vakantieverhuur en zijn u vanzelfsprekend graag van dienst.


Marjet van Bezooijen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vastgoed.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De serie ‘Nederland vakantieland’

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief