icon

Verhuur zelfstandige woning op zolder of binnen bestaande woning valt niet onder de bed & breakfast regeling van de gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam biedt inwoners verschillende mogelijkheden tijdelijk hun woning te verhuren aan toeristen, zonder dat daarvoor een vergunning aangevraagd hoeft te worden. Zo is het bijvoorbeeld onder voorwaarden toegestaan de gehele woning aan toeristen te verhuren. Dit wordt ook wel ‘particuliere vakantieverhuur’ genoemd. Ook is het toegestaan tegen betaling logies en ontbijt; Bed & Breakfast (hierna: ‘B&B’) aan te bieden in een deel van de woning. Blijkens de website van de gemeente is B&B-verhuur onder de volgende voorwaarden toegestaan:

1. De woning heeft officieel de bestemming wonen.
2. Maximaal 40% van het totale vloeroppervlak van de woning mag slechts gebruikt worden voor B&B.
3. Er dient een hoofdbewoner van de woning te zijn die ook daadwerkelijk in de woning woont.
4. Er mag slechts aan maximaal vier gasten tegelijk worden verhuurd.
5. De start van de B&B dient aangemeld te worden bij het stadsdeel.
6. Er dient een hotelregister bijgehouden te worden.
7. Er mag geen alcohol worden geschonken tegen betaling.

Het voordeel van B&B-verhuur ten opzichte van particuliere vakantieverhuur is dat B&B-verhuur niet aan een maximum aantal dagen is gebonden en dus het gehele jaar mag plaatsvinden. Dit maakt B&B-verhuur aantrekkelijk. Waar echter vaak niet bij wordt stilgestaan is dat het gedeelte dat gebruikt wordt voor B&B, onderdeel dient te zijn van (het totale oppervlak) van de woning. Daarvan is geen sprake meer indien het gedeelte dat voor B&B wordt gebruikt geheel eigen voorzieningen heeft, zoals een eigen keuken, badkamer en wc, alsmede een eigen (afsluitbare) toegang. Het komt regelmatig voor dat pandeigenaren op zolder of in een deel van de woning zonder vergunning een dergelijk eigenstandig gedeelte bouwen en dat gedurende het hele jaar verhuren aan toeristen. Daarmee worden flinke boetes geriskeerd. Het eigenstandig gedeelte vormt namelijk een tweede zelfstandige woning en is dus geen ‘onderdeel’ (meer) van de oorspronkelijke woning. De B&B-regels zijn daarop dus ook niet van toepassing. Het zonder vergunning realiseren van een dergelijke tweede zelfstandige woning en het zonder vergunning verhuren aan toeristen is in strijd met de regels en kan tot hoge boetes leiden.


Anna Zijlstra is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Verhuur zelfstandige woning op zolder of binnen bestaande woning valt niet onder de bed & breakfast regeling van de gemeente Amsterdam

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief