icon

Invoering Wet Werk en Zekerheid toch uitgesteld!

Een maand geleden schreef ik hier dat we er van uit bleven gaan dat de eerste tranche van de Wet werk en zekerheid nog steeds per 1 juli 2014 zou worden ingevoerd. Niet dus: in het nadere overleg van de minister met de Eerste Kamer heeft de minister toegezegd de invoering van de eerste tranche een half jaar uit te stellen, tot 1 januari 2015.

Dat de Eerste Kamer het allemaal te snel vond gaan is niet zo gek – opmerkelijker is dat de minister daarmee nu instemt. De kritiek van de (erg) snelle invoering is steeds geuit, maar de minister stelde daar steeds tegenover dat het Sociaal Akkoord al lange tijd bekend is, dat de wet weinig méér is dan een uitwerking daarvan, en dat iedereen dus voldoende tijd heeft gehad rekening te houden met de in te voeren wijzigingen.

Evenzeer opmerkelijk is dat het uitstel niet is aangegrepen om aan een ander punt van kritiek tegemoet te komen, namelijk de gefaseerde invoering. Als inderdaad de eerste tranche op 1 januari 2015 ingaat en de tweede tranche zes maanden later kun je je afvragen wat daarvan nog de grond is.

Het is natuurlijk niet uitgesloten dat nu alsnog wordt besloten alles op 1 juli 2015 in te voeren – de Eerste Kamer stemt 10 juni over de wet. We houden het zoals altijd in de gaten – en ik waag me voorlopig maar even niet aan een nieuwe voorspelling.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Invoering Wet Werk en Zekerheid toch uitgesteld!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief