icon

Voortzetting van activiteiten in een faillissement

Een faillissement betekent niet per definitie dat alle activiteiten worden gestaakt. De curator heeft de bevoegdheid om het bedrijf van gefailleerde voort te zetten. Als er een commissie uit schuldeisers is, is de curator verplicht om diens advies in te winnen. Indien er geen dergelijke commissie bestaat, heeft de curator hiervoor de machtiging van de rechter-commissaris nodig.

De bedrijfsactiviteiten gedurende het faillissement worden door de curator voortgezet. Dit houdt in: ten bate en ten laste van de boedel. De verplichtingen die in het kader van de bedrijfsvoortzetting worden aangegaan, vormen boedelschulden.

In de praktijk is de feitelijke medewerking van (de bestuurders van) gefailleerde vaak onmisbaar. Tot voor kort kende de curator het bedrijf immers niet. De curator gaat op de stoel van de ondernemer zitten en dient zich steeds weer af te vragen of de voortzetting gecontinueerd moet worden. Ondernemen brengt nu eenmaal risico's met zich mee. Daarbij heeft het faillissement ook zeker (negatieve) invloed op de relaties tussen gefailleerde en bijvoorbeeld leveranciers en afnemers.

Toch kan er – ondanks de risico's – genoeg reden zijn tot voortzetting. Bijvoorbeeld om een doorstart mogelijk te maken of om het onderhanden werk af te maken. Een klassiek voorbeeld is een voor die avond volgeboekt restaurant, waarvoor de meeste kosten al zijn gemaakt voor het faillissement.


Charlotte Mulder is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bedrijven in moeilijkheden.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Voortzetting van activiteiten in een faillissement

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief