icon

Wet Werk en Zekerheid door de Tweede Kamer

U zult het hebben gelezen: het voorstel voor de Wet Werk en Zekerheid is door de Tweede Kamer. Er is een aantal amendementen aangenomen, maar die waren vóór de datum van de behandeling uiteraard al bekend en het was toen ook al duidelijk dat daarvoor een brede steun bestond. Naar verwachting gaat het voorstel in maart naar de Eerste Kamer. Echte veranderingen worden niet meer verwacht.

Wat wel – relatief – nieuw is, is dat de nieuwe ketenregeling niet al op 1 juli 2014 zal ingaan, maar pas op 1 juli 2015, met de andere belangrijkste wijzigingen van de wet. Die regeling luidt nu nog 3 x 3 x 3 (maximaal drie contracten in maximaal drie jaar tijd met maximaal drie maanden tussenpoze), en dat wordt 3 x 2 x 6. Het aantal (beter gezegd: de duur van) tijdelijke contracten neemt substantieel af, en dat betekent minder flexibiliteit. Die wijziging wordt dus een jaar uitgesteld.

Het feit dat ook dit pas op 1 juli 2015 ingaat betekent niet dat werkgevers voorlopig niets hoeven te doen. De verwachting is – we schreven dat al eerder – dat ontslagzaken lastiger worden omdat rechters minder snel arbeidsovereenkomsten zullen ontbinden: ze kunnen minder makkelijk een onvolledig onderbouwd ontslag corrigeren met een hogere vergoeding, en dus zal de sanctie – denken we – vaker een afwijzing van het ontbindingsverzoek zijn. Dat is een wijziging die echt op 1 juli 2015 ingaat en vanaf die datum ook direct effect zal hebben. Het is goed daar nu vast rekening mee te houden. Wij blijven de ontwikkelingen rond de wet volgen en zullen daar op gezette tijden op blijven terugkomen.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wet Werk en Zekerheid door de Tweede Kamer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief