icon

Kosten van een procedure: niet altijd voor de verliezer

De partij die bij vonnis geheel of gedeeltelijk in het ongelijk wordt gesteld moet in beginsel de door de wederpartij gemaakte kosten vergoeden.

Een uitzondering wordt gemaakt indien er sprake is van een (familie)relatie tussen partijen. Indien partijen (voorheen) gehuwd of geregistreerd partner zijn of waren, of in het geval het gaat om een ouder, kind, broer, zus of andere aanverwanten in dezelfde graad kan de rechter de kosten geheel of gedeeltelijk compenseren, ongeacht wie gelijk heeft gekregen. Het is gebruikelijk om elke partij de eigen kosten te laten dragen, tenzij de eis bijvoorbeeld is ingesteld tegen beter weten in.

Ook de partij die volledig in het gelijk is gesteld, maar die naar het oordeel van de rechter nodeloos kosten heeft aangewend of veroorzaakt, kan veroordeeld worden in het betalen van deze kosten. Denk hier bijvoorbeeld aan de kosten die zijn gemaakt door het naar voren brengen van meer getuigen dan redelijkerwijs noodzakelijk was, hetgeen heeft geleid tot extra zittingen. Dergelijke procesverstorende gedragingen kunnen dus zeker wel financiële consequenties hebben.


Charlotte Mulder is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kosten van een procedure: niet altijd voor de verliezer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief