icon

Heffing ondernemingsraden afgeschaft

Wat kleiner nieuws, maar desalniettemin: de heffing ondernemingsraden is afgeschaft. Dit was een heffing die werd opgelegd aan ondernemingen die verplicht waren een or in stand te houden (dus ook als ze er geen hadden), van waaruit subsidies werden verstrekt aan bedrijven en instellingen die scholing van ondernemingsraadsleden aanboden. Die heffing is recent afgeschaft, maar wel met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar. Over dit jaar wordt de heffing dus niet meer opgelegd.

Het te verwachten gevolg is dat de kosten van sommige opleidingen voor or-leden omhoog zullen gaan. Die kosten komen (zoals voorheen ook al het geval was) voor rekening van de ondernemer. OR en ondernemer stellen in onderling overleg (in de regel: jaarlijks) vast welk budget beschikbaar is voor opleidingen; de SER stelt hiervoor richtbedragen vast.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Heffing ondernemingsraden afgeschaft

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief