icon

Mogelijke uitbreiding beschermde stadsgezichten in Amsterdam-Noord, Zuid, West en Oost

Sinds 1990 is de Amsterdamse binnenstad aangewezen als beschermd stadsgezicht. Sinds twee maanden staan er nu ook andere Amsterdamse woongebieden op de nominatie om als beschermd stadsgezicht te worden aangewezen. Het gaat om de Admiralenbuurt (De Baarsjes) in stadsdeel-West, Tuindorp Watergraafsmeer (Betondorp) in stadsdeel-Oost, het Plan Zuid van Berlage en oudere delen rondom het Vondelpark, Concertgebouw en de Pijp in stadsdeel-Zuid en de Waterlandse Zeedijk en de tuindorpen in stadsdeel-Noord.

De aanwijzingsprocedure is reeds opgestart. De stadsdelen kunnen straks aan de minister hun advies gaan uitbrengen. De verwachting is dat de aanwijzingsbesluiten van de ministers van Infrastructuur en Milieu en Onderwijs, Cultuur en Welzijn rond 1 januari 2014 van kracht worden. Tegen zo'n besluit zal dan bezwaar en beroep openstaan.

Of het in alle gevallen zover zal komen, moet nog blijken. Stadsdeel-Zuid heeft inmiddels laten weten niet veel voor zo'n aanwijzing te voelen. Een aanwijzing tot beschermd stadsgezicht ex artikel 35 van de Monumentenwet heeft nog al wat consequenties. Slopen van bouwwerken zonder vergunning zal niet meer mogelijk zijn en burgers zullen vaker een omgevingsvergunning voor het bouwen nodig hebben. Als het geldende bestemmingsplan de cultuurhistorische waarden onvoldoende beschermt, dan zal het Stadsdeel alsnog een beschermend bestemmingsplan ex artikel 36 Monumentenwet moeten vaststellen. Voor nieuwe huurders binnen de gebieden kan het zelfs leiden tot een hogere huur. Volgens Metro vreest stadsdeel Zuid daarom overstelpt te worden door vergunningsaanvragen met de bijbehorende administratieve rompslomp en bijkomende financiële bekommernissen voor de bewoners. Stadsdeel Zuid meent dat de geldende bestemming het cultureel erfgoed voldoende beschermen.

Hoe anders is het in Stadsdeel Noord, dat trots is op de nominatie. Stadsdelen West en Oost hebben zich nog niet uitgelaten. Hoe dan ook: het laatste woord zal aan de minister zijn.


Claudia Koenen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Mogelijke uitbreiding beschermde stadsgezichten in Amsterdam-Noord, Zuid, West en Oost

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief