icon

Opheffing faillissement

Het merendeel van de faillissementen wordt beëindigd door opheffing wegens gebrek aan baten. De gedachte hierachter is dat het geen nut heeft om de procedure van afwikkeling te doorlopen bij een (bijna) lege boedel. Maar wat zijn nu de gevolgen van de opheffing voor de schuldenaar en de schuldeisers?

Zoals gezegd eindigt het faillissement door opheffing. Dit heeft tot gevolg dat de schuldenaar de beschikking en het beheer krijgt over het vermogen. Omdat de schuldeisers hun vordering hebben behouden, kunnen zij de schuldenaar na de opheffing weer dagvaarden en beslag leggen op diens vermogensbestanddelen. De voor het faillissement gelegde beslagen – welke door het faillissementsvonnis zijn vervallen – herleven, zodra het faillissement is opgeheven.

De vraag rijst waarschijnlijk of een schuldenaar direct na opheffing opnieuw weer in staat van faillissement kan worden verklaard op verzoek van een schuldeiser. Dit is alleen mogelijk als de schuldeiser die de aanvraag doet, aan kan tonen dat er voldoende baten aanwezig zijn om de kosten van het faillissement te bestrijden. Dit is niet vaak het geval, zodat de schuldenaar – in principe – de eerste jaren na opheffing van een faillissementsdreiging is verlost.


Charlotte Mulder is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bedrijven in moeilijkheden.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Opheffing faillissement

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief