icon

Welstandsadvies niet meer verplicht

Bouwplannen moeten voldoen aan redelijke eisen van welstand. Deze plicht geldt zodra er binnen een gemeente welstandsregels zijn vastgesteld. Deze regels zijn veelal vastgelegd in een welstandsnota. Voor burgemeester en wethouders van een gemeente gold tot voor kort de plicht om in dat geval over bouwplannen advies te vragen aan een onafhankelijke welstandscommissie. Zo'n commissie bestaat meestal uit architecten en is speciaal in het leven geroepen om te beoordelen of het uiterlijk en de plaatsing van een bouwplan voldoen aan redelijke eisen van welstand.

Per 1 maart 2013 geldt deze plicht niet meer. Met de wijziging van het Besluit omgevingsrecht zijn burgemeester en wethouders niet langer verplicht om bij de welstandsbeoordeling van bouwplannen advies te vragen aan de welstandscommissie. Dat houdt in dat burgemeester en wethouders kunnen vanaf nu ook zelf, zonder advies van een commissie, beoordelen of bouwplannen aan redelijke eisen van welstand voldoen. De toekomst zal leren of dit de schoonheid van de gebouwen ten goede komt.


Claudia Koenen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Welstandsadvies niet meer verplicht

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief