icon

Het einde van het Landelijk Jurisprudentie Nummer (LJN)

Het welbekende Landelijke Jurisprudentie Nummer (LJN) (waarnaar ook in onze blogs nogal eens wordt verwezen) gaat verdwijnen. De Rechtspraak gaat de uitspraken voortaan nummeren volgens een nieuw systeem: de European Case Law Identifier (ECLI).

De nummering ECLI wordt Europa-breed gebruikt en het formaat is overal in Europa hetzelfde: ‘ECLI:landcode:instantiecode:jaar:nummer'. De landcode is tweeletterig. De Rechtspraak bepaalt de instantiecode, die wordt vastgelegd in de ECLI-index. Het nummer mag door de landen op eigen wijze worden ingevuld. In Nederland is gekozen voor een volgnummer. We zullen dus dit soort nummers gaan aantreffen: ECLI:NL:HR:2013:260. Als groot voordeel van ECLI wordt genoemd dat buitenlandse uitspraken beter te vinden zijn en de uitspraken van Europese hoven makkelijker te citeren.

We nemen dus afscheid van de LJN's, die in 1999 door de Rechtspraak zijn geïntroduceerd. De Rechtspraak wil voor het einde van dit jaar ECLI's gaan uitgeven en de hernummering van de LJN uitspraken realiseren. De hernummering van bijvoorbeeld LJN:BX0405 wordt dan ECLI:NL:HR:2012:BX0405. De bestaande LJN's blijven op deze wijze herkenbaar. Ook blijft het mogelijk om te zoeken op de oude LJN's.


Charlotte Mulder is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied column.

Het einde van het Landelijk Jurisprudentie Nummer (LJN)

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief