icon

Ontbreken administratie straks strafbaar in faillissement?

Begin deze week nam de Tweede Kamer een motie aan die de minister van Veiligheid & Justitie oproept om het ontbreken van een fatsoenlijke administratie in faillissement strafbaar te stellen. De reden die de motie aangeeft, is dat een onjuiste of onvolledige administratie veelal een indicatie is voor fraude met (onder andere) B.V.'s.

Het is goed te beseffen dat er ook nu al diverse sancties bestaan als bij faillissement blijkt van het ontbreken van administratie of het voeren van een onjuiste administratie.

Zo is het een van de pijlers waarop een faillissementscurator de bestuurders van een B.V. persoonlijk aansprakelijk kan stellen voor de schulden die na afwikkeling van het faillissement achterblijven. Als het aan commissarissen te wijten is dat zij onvoldoende toezicht hebben gehouden op het voeren van een juiste administratie, kunnen ook zij aansprakelijk worden gehouden.

Bovendien zijn bestuurders strafbaar die in geval van faillissementen van (onder andere) een B.V. de administratieplicht van die B.V. hebben geschonden. Zulke bestuurders kunnen, als schuldig aan bedrieglijke bankbreuk, worden veroordeeld tot maximaal zes jaar gevangenisstraf. In theorie kan de rechter de veroordeelde bestuurder tevens een (strafrechtelijk) bestuursverbod opleggen.

Het lijkt erop dat de Tweede Kamer een uitbreiding van deze strafbepaling wil. Op welke wijze de minister dat vorm zal geven, zal de komende periode duidelijk worden. De minister is daarnaast nog bezig met een wetsvoorstel tot invoering van een bestuursrechtelijk bestuursverbod. Of dat laatste ook zal zien op de enkele schending van de administratieplicht zal moeten worden afgewacht.


Peter Bos is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontbreken administratie straks strafbaar in faillissement?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief