icon

Per 1 januari heffing op smartphones, tablets en computers

Vandaag is in het Staatsblad een nieuwe AMvB gepubliceerd die de regeling bevat voor de thuiskopieer vergoedingen die vanaf 1 januari 2013 gaan gelden. De nieuwe regeling gaat (vooralsnog) een jaar gelden. Het gaat om heffingen die moeten worden betaald op blanco beeld- en geluidsdragers. Hoewel daarbij nog altijd in eerste instantie wordt gedacht aan blanco CD's en DVD's, bieden o.a. ook smartphones en tablets de mogelijkheid om (steeds meer) beeld, geluid en software op te slaan. Ook voor deze apparaten moet daarom met ingang van 1 januari de heffing worden betaald. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van de producentenlobby in vervulling.

De heffing is bedoeld om rechthebbenden te compenseren voor het kopiëren van hun beschermde werken op de beeld- en geluidsdragers. Daarbij gaat het -in tegenstelling tot wat in de pers wel wordt beweerd- niet primair om een compensatie voor “downloaden uit illegale bron”. Ook als u een CD van de buurman leent en die kopieert heeft de rechthebbende recht op vergoeding. Voor dat soort situaties is de regeling zelfs in eerste instantie ingevoerd.

De heffing kan oplopen tot 5 euro per exemplaar (voor tablet, pc en harddisk recorder). Zie voor de precieze bedragen bovenstaande link naar het Staatsblad en scoll naar beneden voor de bijlage.

De fabrikanten en importeurs van beeld- en geluidsdragers zijn woedend, zo meldt Webwereld. Zij vrezen schade te lijden en overwegen die te verhalen op de staat. Welke rechtsgrond zij daar voor denken aan te voeren is echter niet duidelijk (onrechtmatige wetgeving?). Ik verwacht er dan ook weinig van.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Per 1 januari heffing op smartphones, tablets en computers

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief