icon

Vergunningsplicht voor mobiele bouwwerken

Ook voor bouwwerken die eenvoudig verplaatsbaar zijn, zal veelal een bouwvergunning, of omgevingsvergunning voor het bouwen, zijn vereist. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in haar uitspraak van gisteren maar weer eens bevestigd.

In deze zaak stond een verplaatsbare afzetting voor een longeercirkel centraal. Een longeercirkel is een ronde, (meestal) omheinde ruimte, waarbinnen paarden en pony's gelongeerd (dat wil zeggen aangelijnd getraind of opgeleid) kunnen worden. In dit geval bestond de longeercirkel uit 12 verplaatsbare metalen hekken van 1,65 meter hoog die in een cirkelvorm waren geplaatst. Ook waren er twee toegangspoorten van 2,15 meter hoog aanwezig.

Gesteld werd dat voor de longeercirkel geen bouwvergunning (tegenwoordig omgevingsvergunning) is vereist omdat die niet als bouwwerk aan te merken is, nu de onderdelen daarvan niet zijn verankerd aan de bodem en verplaatsbaar zijn. Onder verwijzing naar vaste jurisprudentie maakt de Afdeling korte metten met dit betoog. Verplaatsbare, mobiele objecten worden eveneens als bouwwerken aangemerkt, indien zij bedoeld zijn om gedurende langere tijd op dezelfde plaats te functioneren. Zo heeft de Afdeling om diezelfde reden eerder al geoordeeld dat kippenhokken, hondenhokken, containers, stacaravans, trailers en reclameborden op mobiele aanhangwagens bouwwerken zijn. In dat rijtje hoort nu ook de longeercirkel thuis, aldus de Afdeling.


Claudia Koenen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bouwrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vergunningsplicht voor mobiele bouwwerken

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief