icon

Elektronisch indienen van dagvaardingen binnenkort mogelijk

Elektronisch indienen van dagvaaringen bij gerechtelijke colleges zal binnenkort mogelijk worden. De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel elektronische indiening dagvaarding. Eerder had de Tweede Kamer het wetsvoorstel al aangenomen. Deze aankomende wetswijziging is een vervolgstap in de digitalisering van de procesvoering.

Het wetsvoorstel neemt de belemmeringen weg voor het elektronisch indienen van een afschrift van het exploot van dagvaarding bij de griffie. Aanleiding voor het wetsvoorstel was de grote bulk incassozaken, waarbij voornamelijk gerechtsdeurwaarders duizenden papieren dagvaardingen tegelijk per post aan de griffie verzonden. Door de griffie moesten deze dagvaardingen dan handmatig in het geautomatiseerde systeem worden gezet.

In de nieuwe wet zal worden bepaald dat bij algemene maatregel van bestuur voortaan geregeld kan worden in welke gevallen en op welke wijze dagvaardingen elektronisch ingediend kunnen worden bij een gerecht.

Nu het wetsvoorstel is aangenomen door het gehele parlement, dient de wet te worden bekrachtigd door de verantwoordelijke minister en de koningin. Daarna zal de wet worden gepubliceerd in het Staatsblad, alwaar te lezen zal zijn vanaf welke datum de wet geldig is.


Rosemarie Franken is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied incasso.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Elektronisch indienen van dagvaardingen binnenkort mogelijk

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief