icon

Huishoudelijk reglement versus splitsingsreglement

Bij het opsplitsen van een woongebouw in verschillende appartementen stelt de notaris een splitsingsakte op die dient te wordt ingeschreven in de openbare registers (5:109 lid 1 BW). Deze akte bevat onder andere de omschrijving van het appartement, de oprichting van een Vereniging van Eigenaars (VVE) en een splitsingsreglement waarin vaak wordt verwezen naar een modelreglement (5:111 sub d BW). Meestal wordt hiervoor het modelreglement bij splitsing in appartementsrechten van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (2006) gebruikt. Hierin zijn onder andere opgenomen regelingen omtrent de verdeling van kosten over de appartementseigenaars, omtrent de gemeenschappelijke ruimten en met betrekking tot besluitvorming binnen de VVE. Daarnaast stelt de VVE vaak nog een huishoudelijk reglement op, waarin leef- en gebruiksregels zijn opgenomen zoals over de plaatsing van fietsen of vuilniszakken.

Artikel 5:120 lid 2 BW stelt: ‘Voorschriften van het reglement omtrent gebruik, beheer en onderhoud zijn ook van toepassing op degeen die het gebruik verkrijgt', (met name huurders). In een recente zaak waarin een huishoudelijk reglement een verbod bevatte over de plaatsing van een schotelantenne en huurders stelden hieraan niet gebonden te zijn, heeft de Hoge Raad duidelijk gemaakt dat deze bepaling doelt op een reglement dat deel uitmaakt van het splitsingsreglement of enig modelreglement waarnaar in het splitsingsreglement wordt verwezen (meestal het modelreglement) en derhalve niet op een daarvan losstaand huishoudelijk reglement. Conclusie: Een beroep op artikel 5:120 lid 2 BW levert geen binding op van huurders aan een (huishoudelijk) reglement dat geen deel uitmaakt van het splitsingsreglement of waarnaar niet wordt verwezen in het splitsingsreglement.


Pjotr Lanting is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vastgoed.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Huishoudelijk reglement versus splitsingsreglement

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief