icon

Foreign Corrupt Practices Act: soms ook van belang voor Nederlandse vennootschappen

De Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) is Amerikaanse wetgeving en bestaat uit twee onderdelen: het verbod op omkoping en regels met betrekking tot de boekhouding van vennootschappen. Het doel is om corruptie te bestrijden. (Denk hier aan de vennootschap die haar accountant probeert om te kopen.) Via verschillende wegen kan de FCPA van toepassing zijn op Nederlandse vennootschappen en haar bestuurders. De straffen op overtreding van de FCPA zijn hoog.

De FCPA is van toepassing als door een vennootschap effecten zijn uitgegeven, die genoteerd zijn aan een Amerikaanse beurs. Daarnaast geldt de FCPA voor de Amerikaanse dochtervennootschappen van Nederlandse houdstermaatschappijen en de al dan niet Nederlandse bestuurders, werknemers van deze dochtervennootschappen die werkzaam zijn in de VS.

Personen met een Amerikaanse nationaliteit die zich schuldig maken aan overtreding vallen sowieso onder de werking van deze wet, waar ter wereld zij zich ook bevinden. Er wordt namelijk geen onderscheid gemaakt of de omkoping op het grondgebied van de VS plaatsvindt of daarbuiten. Het gevolg is dat de PCPA van toepassing is op alle bestuurders van Nederlandse vennootschappen, die een Amerikaanse nationaliteit hebben. Wanneer een Nederlandse vennootschap zich schuldig maakt aan omkoping binnen of vanuit de VS kan deze een hoge boete tegemoet zien en zelfs uitgesloten worden van opdrachten van de overheid.


Charlotte Mulder is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Foreign Corrupt Practices Act: soms ook van belang voor Nederlandse vennootschappen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief