icon

per 1 januari 2012: nieuwe vakantiedagenregeling

Nu de zomer definitief achter ons ligt, en de al dan niet verregende vakantie voorbij is, is het wellicht goed aandacht te besteden aan het feit dat per komend kalenderjaar er andere regels zullen gelden voor vakantie.
We schreven al eerder over dit onderwerp; het wetsvoorstel is inmiddels aangenomen door de Eerste Kamer.

De huidige regels in Nederland houden in dat langdurig zieke werknemers, die gedurende maximaal twee jaar loon ontvangen, niet over die volledige periode vakantiedagen opbouwen. Die opbouw is gemaximeerd op zes maanden. Naar aanleiding van uitspraken van het Europees Hof werd aangenomen dat die regels niet gehandhaafd konden worden. Daar waren wel wat kanttekeningen bij te plaatsen omdat – bij voorbeeld – maar in weinig EU landen werknemers zo lang aanspraak op hun loon houden, maar de wetgever heeft gemeend het zekere maar voor het onzekere te nemen en de wet aan te passen: vanaf 2012 bouwen zieke werknemers tijdens hun volledige ziekteperiode vakantie op.
De gelegenheid is evenwel aangegrepen om de regels op een ander punt aan te passen: vakantiedagen, althans de bij wet toegekende minimum vakantieaanspraken, vervallen straks zes maanden na het jaar waarin het recht er op is ontstaan.

Vakantiedagen “sparen” voor een lange verre vakantie is er dus straks voor veel werknemers alleen nog bij wanneer de werkgever daarmee uitdrukkelijk heeft ingstemd, waarmee werkgever en werknemer gezamenlijk van de wettelijke vervaltermijn afwijken.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
per 1 januari 2012: nieuwe vakantiedagenregeling

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief